GIS wycofuje popularny cukier! Może wywołać groźną reakcję alergiczną

5 godzin temu

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu z obrotu partii ekologicznego cukru kokosowego, ponieważ w badaniach wykryto gluten w stężeniu powyżej 20 mg/kg – poziom niebezpieczny dla osób z celiakią, nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę.

GIS wycofuje popularny cukier! Może wywołać groźną reakcję alergiczną

Informacja trafiła do Polski za pośrednictwem unijnego systemu RASFF. Produkt został przepakowany w Polsce przez firmę VINET Łukasz Moskwa i wprowadzony do sprzedaży. GIS ostrzega, iż spożycie tego cukru może wywołać poważne reakcje alergiczne.

Szczegóły produktu

  • Nazwa: Ekologiczny cukier kokosowy 250 g
  • Numer partii: LT251059
  • Data minimalnej trwałości: 10.10.2027
  • Kod kreskowy (EAN): 5903111231576
  • Producent: Vinet Łukasz Moskwa, ul. Szymanowskiego 5, 05-092 Łomianki
  • Kraj pochodzenia surowca: Indonezja

Dodatkowo, sieć Auchan zdecydowała się na dobrowolne wycofanie tej partii ze sprzedaży. Klienci mogą zwrócić produkt w sklepie i otrzymać zwrot kosztów zakupu.

Co już się dzieje

Producent powiadomił swoich kontrahentów o ryzyku. Odbiorcy rozpoczęli już procedurę wycofania produktu, a Państwowa Inspekcja Sanitarna na bieżąco kontroluje cały proces.

Mleko drożeje rok do roku! Sprawdź, ile płacą w Twoim województwie

Zalecenia dla konsumentów

  • Osoby z celiakią, nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę nie powinny spożywać tego produktu.
  • Jeśli masz ten cukier w domu — nie jedz go.
  • Można go zwrócić do sklepu Auchan, w którym został kupiony, i otrzymać zwrot pieniędzy.
Idź do oryginalnego materiału