
Gorzka zgnilizna wiśni objawy, zapobieganie, zwalczanie — te trzy elementy powinien znać każdy sadownik, który chce ochronić swój sad przed stratami choćby sięgającymi 100%. Jak rozpoznać gorzką zgniliznę i kiedy działać?
W sezonach z dużą ilością opadów w okresie owocowania wiśni, problem nasilał się szczególnie w sadach, w których nie zastosowano odpowiedniej profilaktyki. Gorzka zgnilizna wiśni to nie tylko zagrożenie dla bieżącego zbioru, ale także realne ryzyko dla przyszłych sezonów. Sprawdź, jak możesz chronić sad w tym sezonie z myślą także o następnym.
Gorzka zgnilizna wiśni objawy choroby
Choroba powodowana przez grzyb Glomerella cingulata może rozwijać się na owocach będących w różnych fazach rozwoju i dojrzewania. Jednak typowe objawy gorzkiej zgnilizny wiśni to:
- zapadające się, brunatne plamy gnilne,
- zasychające owoce pozostające na drzewie w formie tzw. mumii (patrz zdjęcie główne),
- niewidoczne infekcje ujawniające się dopiero podczas transportu lub przechowywania.

Gorzka zgnilizna wiśni objawy początkowe na dojrzałych owocach
fot. Anita Łukawska
Mumie owocowe to potencjalne źródło infekcji w kolejnym sezonie. Dlatego niezwykle ważne jest ich zbieranie z drzewa i usuwanie z sadu. Absolutnie nie można zbagatelizować tego zalecenia, pozostawiając owoce na drzewie. Będą źródłem choroby.
Do infekcji pierwotnych dochodzi najczęściej w warunkach wilgotnej pogody, co sprzyja powstawaniu zarodników konidialnych.
Metodyka obserwacji, czyli jak wykryć gorzką zgniliznę wiśni?
Monitoring choroby odbywa się w fazie BBCH 81–83, czyli w czasie wybarwiania się owoców. Największe ryzyko występuje w:
- sezonach deszczowych,
- sadach wcześniej porażonych.
Warto wykorzystać następujące metody obserwacji:
- W terenie — ocena procentu porażonych owoców (100 owoców w 4 różnych miejscach sadu).
- W warunkach domowych/pokojowych — obserwacja objawów po 24–48 h na owocach zebranych z sadu.
Takie działania pozwalają gwałtownie ocenić skalę zagrożenia i odpowiednio zaplanować zabiegi ochrony.
Zapobieganie gorzkiej zgniliźnie wiśni
Zabiegi profilaktyczne są niezwykle ważne w wypadku tej choroby. Szczególnie w tym sezonie, gdy firmy przetwórcze już ogłaszają, iż skupią każdą ilość owoców. Nadto — cena (niespotykanie wysoka) ma zaskoczyć wszystkich. jeżeli o to chodzi, jest to prawdopodobne. Dlatego warto zadbać o dojrzewający plon i nie dać się oszukać, iż już 27.06.2025 można kupić polskie wiśnie. Nie, w tym sezonie dojrzewanie jest przesunięte w czasie. Dojrzałe polskie wiśnie będą masowo dostępne w pierwszej dekadzie lipca, raczej pod koniec.
Dlatego należy regularnie lustrować sad, a podczas kontroli:
- przerzedzać gałęzie, co poprawia cyrkulację powietrza i pozwala na szybkie osuszenie zwilżonych owoców.
- zwracać szczególną uwagę na owoce odmian podatnych na chorobę,
- po opadach deszczu, reagować niezwłocznie.
Gorzka zgnilizna wiśni — skuteczne zwalczanie chemiczne
W przypadku zaobserwowania objawów konieczne jest działanie ochronne z wykorzystaniem środków chemicznych. Zalecany schemat:
- Pierwszy oprysk: 2–3 tygodnie po kwitnieniu.
- Kolejne zabiegi: co 8–14 dni (3–4 razy w sezonie).
- W latach z dużą ilością opadów — obowiązkowo w czasie wybarwiania i dojrzewania owoców.
Pamiętaj o przestrzeganiu karencji zgodnie z zaleceniami zawartymi na etykiecie preparatu.
FAQ — Gorzka zgnilizna wiśni: objawy, zapobieganie, zwalczanie
-
Jakie są objawy gorzkiej zgnilizny wiśni na owocach?
Na owocach pojawiają się zapadające się plamy gnilne. Owoce zasychają i pozostają na drzewie jako mumie, które są źródłem infekcji w kolejnym sezonie.
-
Kiedy najczęściej pojawia się gorzka zgnilizna wiśni?
Najczęściej w okresie wybarwiania i dojrzewania owoców, szczególnie w latach o dużej sumie opadów. Choroba może się również ujawnić dopiero w czasie przechowywania owoców.
-
Czy gorzka zgnilizna może ujawnić się po zbiorach?
Tak. Objawy często widoczne są dopiero po transporcie lub w trakcie przechowywania, dlatego należy oceniać stan owoców także po zbiorze.
-
Jak przeprowadzić monitoring gorzkiej zgnilizny wiśni w sadzie?
Obserwacje prowadzi się w czterech punktach sadu, w próbie 100 owoców. Można też wykonać test porażenia utajonego, przechowując owoce przez 24–48 h w temperaturze pokojowej.
-
Jakie warunki sprzyjają rozwojowi choroby?
Wysoka wilgotność i opady atmosferyczne sprzyjają tworzeniu zarodników i rozprzestrzenianiu choroby, szczególnie przy gęstych nasadzeniach i braku cięcia prześwietlającego.
-
Które odmiany są najbardziej podatne na gorzką zgniliznę wiśni?
Do podatnych należą: Northstar, Pandy, Groniasta, Łutówka, Nefris i Kelleris. Mniej podatne są np. nowe odmiany lub dobrze dobrane lokalnie.
-
Jak zapobiegać gorzkiej zgniliźnie wiśni?
Poprzez usuwanie mumii owocowych, prześwietlanie drzew, zachowanie odpowiedniej rozstawy i dobór odporniejszych odmian. Ważna jest także ochrona ran po cięciu.
-
Kiedy należy wykonać oprysk przeciwko gorzkiej zgniliźnie?
Pierwszy zabieg wykonuje się 2–3 tygodnie po kwitnieniu. Kolejne co 8–14 dni, zwłaszcza w deszczowe lata i podczas dojrzewania owoców.
-
Ile zabiegów należy wykonać w sezonie?
Zazwyczaj wykonuje się 3–4 opryski w zależności od przebiegu pogody i presji choroby.
-
Czy trzeba przestrzegać karencji przy środkach ochrony?