Nazywany jest prawdziwkiem, grzybem prawdziwnym, prawikiem, prawusem, prawiakiem, grzybem sprawiedliwym, a choćby kamiennym grzybem, grzybem białym. Borowik szlachetny to obiekt westchnień i marzeń grzybiarzy udających się na grzybobranie. Gdy kończy się lato. Zaczyna się polowanie, zwłaszcza na prawdziwki.
Jak informują leśnicy z Lasów Państwowych, borowika szlachetnego spotkać możemy w Ameryce Północnej, Europie, a także w Nowej Zelandii i Afryce Południowej. Rosną najchętniej wśród drzew dojrzałych wiekowo, dobrze czują się wśród różnych gatunków drzew leśnych. Występują pojedynczo lub w niewielkich grupach. W Polsce borowiki znaleźć można zwłaszcza pod sosnami, ale także obok dębów. W ich pobliżu często wyrastają trujące muchomory czerwone.
Najlepszy czas na zbieranie borowika szlachetnego przypada od lipca do listopada, a najliczniej wyrasta we wrześniu i październiku.
Borowiki szlachetne uważane są za najcenniejsze i najsmaczniejsze grzyby jadalne. Nadają się do suszenia, marynowania, duszenia, gotowania, dostarczając silnego przyjemnego typowo „grzybowego” zapachu i aromatu. Cenione są nie tylko przez ludzi. Borowiki mają też znaczenie jako składnik diety wielu zwierząt leśnych, m.in. gryzoni i ślimaków.
