Gwałtowny wzrost ceny mleka

1 miesiąc temu

Na giełdach surowcowych notujemy gwałtowny wzrost ceny mleka. Jak kształtują się aktualne ceny mleka i półproduktów na rynku? Skąd te zmiany?

W ostatnich miesiącach wzrosły ceny produktów mlecznych. W skali europejskiej wzrost jest niewielki, jednak w skali Polski wygląda obiecująco. Produkcja mleka zaczyna mieć coraz większe znaczenie. Do gry dołączają się państwa azjatyckie. Jak długo utrzyma się wzrost ceny mleka?

Sytuacja branży mleczarskiej

Wzrost ceny mleka na rynku europejskim wynosi 1% to niewiele. Patrząc jednak w skali kraju wynosi on 3,5–4%. Agnieszka Maliszewska, wiceprezes COGECA oraz Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka zwraca uwagę na rosnącą dynamikę skupu mleka, dzięki której możemy stać się liderami produkcji europejskiej. To wszystko za sprawą młodych rolników, dbających o wytworzenie produktu jak najwyższej jakości, rozwijając i utrzymując wysokie standardy produkcji.

Na rynku światowym można dostrzec rosnącą produkcję mleka. Jest to zauważalne między innymi w Chinach. Być może niedługo duża część światowej produkcji będzie pochodzić właśnie z państw azjatyckich. Jednak trzeba się liczyć z tym, iż odbędzie się to ze szkodą dla UE.

Wzrost cen mleka na GDT

Na ostatniej aukcji (20 sierpnia br.) na międzynarodowej giełdzie mleka — Global Dairy Trade — ceny przetworów mlecznych wzrosły. Wskaźnik wzrósł o 5,5% w porównaniu do wcześniejszej aukcji z początku sierpnia. Średnia cena produktów wyniosła natomiast 3920 USD/t.

Wzrost cen dotyczy prawie wszystkich przetworów mlecznych. Wyjątek stanowi ser Cheddar, którego cena nieznacznie spadła (-0,2%). Na drugim końcu szali, tzn. największy wzrost ceny zanotowało pełne mleko w proszku. Jest to zmiana o +7,2% zaś jego cena wyniosła 3 482 USD/t.

Wzrost cen pozostałych produktów mlecznych kształtował się następująco:

  • laktoza — 945 USD/t (+2,7%)
  • masło — 6706 USD/t (+3,7%)
  • odtłuszczone mleko w proszku — 2636 USD/t (+4%)
  • bezwodny tłuszcz mleczny — 7244 USD/t (+4,8%)
  • ser Mozzarella — 4810 USD/t (+5,0%)

Sytuacja cenowa na europejskim rynku surowcowym

Według danych opublikowanych przez Komisję Europejską ceny poszczególnych produktów w UE kształtują się następująco:

  • masła — 689 €/100 kg (+3,8% w ciągu ostatnich 4 tygodni);
  • SMP (skimmed milk powder), czyli odtłuszczone mleko w proszku — 244 €/100 kg (+2,2%);
  • WMP (whole milk powder), czyli pełnotłuste mleko w proszku — 392 €/100 kg (+2%);
  • ceny cheddara — 390 €/100 kg (+0,2%).

Takie wyniki poprawiają sytuację na krajowych rynkach mleka. Producenci mogą spodziewać się wzrostu ceny mleka nie tylko w najbliższym czasie, ale także w przyszłości.

Perspektywy branży mlecznej

Już niedługo rozpocznie się Międzynarodowe Forum Społeczności Mleczarskiej. Jak zapewnia dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka — Agnieszka Maliszewska — jest to ważne wydarzenie branżowe, ponieważ daje możliwość spotkania z kontrahentami, światowymi ekspertami oraz przedstawicielami branży mleczarskiej. Tematy poruszane na forum skupią się na sytuacji zarówno w naszym kraju, jak i w Unii Europejskiej oraz na całym świecie. Tak szeroki zakres dyskusji wynika z tego, iż polski rynek jest uzależniony od sytuacji w Europie i na świecie. Tegoroczna 21. edycja odbędzie się 4–5 września w Białymstoku.

Źródła: www.globaldailytrade.info., www.commission.europa.eu

Idź do oryginalnego materiału