Ile mamy polskich jabłek w magazynach

2 miesięcy temu

Ile mamy polskich jabłek w przechowalniach po czerwcu? Otóż na początku ubiegłego miesiąca ich zapasy wyniosły 174 tysiące ton. Dowiedz się, jakie odmiany dominowały w Polskich magazynach?

Sprawdzamy, ile mamy polskich jabłek na tle innych, badanych państw Europy? Okazuje się, iż w polskich magazynach znajdowała się ponad jedna piąta zapasów tych owoców ze zbiorów 2023. Czy są kraje, gdzie tych owoców jest więcej?

Ile mamy polskich jabłek w magazynach?

Na początku czerwca br. w polskich magazynach znajdowało się w sumie 174 tys. ton jabłek. Wśród nich dominowała odmiana Golden Delicious, której zapasy wniosły 75 tys. ton. Stanowiło to 43,1% wszystkich odmian znajdujących się w czerwcu w polskich przechowalniach. Na drugim miejscu znalazły się ex aequo Idared i Red Jonaprince. Odmian tych owoców mieliśmy po 35 tys. ton, co stanowiło łącznie 40,23% czerwcowych zapasów jabłek w Polsce. Podium zamyka Szampion z zapasami na poziomie 8 tys. ton (4,6%).
Pozostałe odmiany w polskich magazynach to:

  • Jonagold — 4 tys. t, 2,30%;
  • Ligol — 4 tys. t, 2,30%;
  • Pinova — 3 tys. t, 1,72%;
  • Gala — 2 tys. t, 1,15%;
  • Red Delicious — 2 tys. t, 1,15%;
  • Gloster — 1 tys. t, 0,57%.

Pozostałych odmian zgromadzono 5 tys. ton, które stanowiły 2,87% czerwcowych zapasów polskich jabłek w magazynach.
Dla porównania przed rokiem o tej porze mieliśmy w chłodniach jeszcze 177 tys. ton. Podczas gdy w latach 2022 i 2021 było to odpowiednio 205 tys. ton i 237 tys. ton.

A jakie były zapasy jabłek w innych krajach Europy?

A ile mamy polskich jabłek na tle innych państw Europy? Okazuje się, iż wcale niemało. Łączne zapasy jabłek w analizowanych krajach Europy wyniosły 751 578 ton. Najwięcej tych owoców miały Włochy. Było to 269 121 ton, co stanowiło 35,81% wszystkich jabłek zgromadzonych w analizowanych przez WAPA krajach Europy. Polska znalazła się na drugim miejscu z zapasami na poziomie 23,15% zgromadzonych jabłek. Trzecie miejsce na podium zajmuje Francja. Zapasy w tym kraju wyniosły 117 147 ton, czyli 15,59% wszystkich zapasów w Europie.

W pozostałych krajach Europy sytuacja wygląda następująco:

  • Hiszpania — 64 312 t, 8,56%;
  • Niemcy — 46 838 t, 6,23%;
  • Austria — 24 842 t, 3,31%;
  • Niderlandy — 19 680 t, 2,62%;
  • Belgia — 17 637 t, 2,35%;
  • Szwajcaria — 9 440 t, 1,26%;
  • Czechy — 5 866 t, 0,78%;
  • Wielka Brytania — 2 694 t, 0,36%.

Jakie były zapasy poszczególnych odmian jabłek w Europie?

Prawie połowę zgromadzonych w Europie jabłek stanowił Golden Delicious. Jego zapasy wyniosły ponad 372 tys. ton. Kolejne miejsce zajęła odmiana Red Jonaprince, której w europejskich chłodniach mamy jeszcze ponad 60 tys. ton. Natomiast na trzecim miejscu znalazł się Jonagold z zapasami na poziomie ponad 40 tys. ton.

Szczegółowa statystyka wygląda następująco:

  • Golden Delicious — 372 288 t, 49,53%;
  • Red Jonaprince — 60 391 t, 8,04%;
  • Jonagold — 40 411 t, 5,38%;
  • Idared — 37 212 t, 4,95%;
  • Granny Smith — 23 951 t, 3,19%;
  • Cripps Pink — 20 536 t, 2,73%;
  • Gala — 19 907 t, 2,65%;
  • Pinova — 16 745 t, 2,23%;
  • Braeburn — 13 119 t, 1,75%;
  • Red Delicious — 8 661 t, 1,15%;
  • Szampion — 8 008 t, 1,07%;
  • Jonagored — 7 518 t, 1,00%;
  • Fuji — 7 172 t, 0,95%;
  • Morgendurf/Imperat — 1 909 t, 0,25%;
  • Elstar — 1 739 t, 0,23%;
  • Gloster — 1 000 t, 0,13%;
  • Bramley — 583 t, 0,08%;
  • Boskoop — 565 t, 0,08%;
  • Reinette — 438 t, 0,06%;
  • Inne — 89 622 t, 11,92%;
  • Inne nowe odmiany — 19 803 t, 2,63%.

Razem zapasy jabłek wszystkich odmian wyniosły 751 578 t.

Źródło: WAPA

Idź do oryginalnego materiału