Jabłko Giga – odmiana odporna i bardzo trwała

2 miesięcy temu

Jabłko Giga – nowość na rynku. Duże i aromatyczne owoce, wytrzymałe w transporcie i odporne na choroby. Czy powstała odmiana idealna?

Nowość na rynku sadowniczym, czyli odmiana jabłoni Giga. Połączenie walorów smakowych, wyglądu oraz trwałości owoców tej odmiany podbija rynki europejskie. Co dokładnie wyróżnia jabłka Giga?

Gdzie powstała odmiana jabłoni Giga?

Jabłoń (Malus domestica) należy do rodziny różowatych. Nową odmianę Giga wyhodowano w Belgii. Jest to młoda odmiana, aktualnie uprawiana tylko w kilku regionach Europy. Jednak produkcja jabłek tej odmiany jest rozszerzana, a w planach jest dystrybucja owoców na cały świat.

Jabłka odmiany Giga zostały wprowadzone na rynek komercyjny w 2021 r. i od tego czasu ich popularność ciągle wzrasta.

Co charakteryzuje odmianę Giga?

Jabłko nowej odmiany Giga

fot. zrzut ekranu: www.giga-apple.com

Średnica jabłek odmiany Giga waha się między 7 a 10 cm, co kwalifikuje je jako owoce średnie lub duże. Owoce cechuje kształt kulisty, lekko stożkowaty do kwadratowego. Ich skórka jest gruba, półbłyszcząca, co sprawia, iż jabłka są trwałe w transporcie. Przy kielichu owoce są złocistożółte, zaś prawie cały owoc pokrywa ciemnoczerwony rumieniec. Na całej powierzchni widoczne są przetchlinki. Miąższ jest żółty, twardy i soczysty. Jabłka wyróżniają się słodko-cierpkim smakiem, z lekko cierpkimi i kwaśnymi nutami, których intensywność łagodnieje w trakcie przechowywania.

Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą późną jesienią. Niemyte, przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu zachowują świeżość przez kilka miesięcy. Natomiast zapewniając im optymalne warunki przechowywania w profesjonalnych chłodniach, można je przechowywać aż do kolejnej jesieni.

Jabłka to owoce o dużej wartości odżywczej. Dostarczają błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Dodatkowo są źródłem witamin C, A i E. Owoce zawierają także makro- i mikroskładniki: potas, wapń, miedź, mangan, cynk, fosfor oraz magnez. Czerwone wybarwienie skórki wskazuje na obecność antocyjanów, czyli związków o działaniu antyoksydacyjnym.

Wszechstronne zastosowanie kulinarne owoców

Jak podaje hodowca na firmowej stronie internetowej, jabłka Giga nadają się zarówno do spożycia na świeżo, jak i do przetwarzania. Gama zastosowań tej odmiany jest szeroka. Mogą być podane jako dodatek do przystawek, również tych serowych czy mięsnych. Można je wykorzystać do produkcji soku lub jako dodatek do różnorodnych koktajli, aż po przetwory poddawane obróbce termicznej, takie jak dżemy czy konfitury. Dzięki swoim walorom, odmiana sprawdzi się również jako idealny element tart, ciast i wszelkich innych deserów. Jabłka idealnie nadają się także do faszerowania i pieczenia. Owoce dobrze komponują się z cynamonem, imbirem, syropem klonowym, a także orzechami oraz ziołami, takimi jak pietruszka czy mięta.

Pozostaje nam czekać, aż odmiana trafi do Polski, abyśmy sami mogli spróbować i ocenić jej smak oraz pozostałe zalety. Czy Polacy również pokochają jabłka Giga?

Źródło: specialityproduce.com, giga-apple.com, freshfruitportal.com

Idź do oryginalnego materiału