
Jadalna powłoka roślinna może zastąpić plastikową folię do pakowania warzyw. Rozwiązanie firmy Akorn Technology może zrewolucjonizować sposób pakowania, dystrybucji, sprzedaży i konsumpcji warzyw, a także owoców.
Jadalna powłoka roślinna opracowana przez firmę Akorn Technology zastępuje jednostkowe opakowanie plastikowe w pakowaniu owoców i warzyw, w tym m.in. ogórków szklarniowych i papryki.
Jadalna powłoka roślinna zamiast folii
Firma Akorn Technology, pionier w dziedzinie naturalnych powłok do świeżych owoców i warzyw, wprowadza nowy produkt na rynek. Ściśle mówiąc chodzi o jadalną powłokę roślinną Natural Advantage, którą można zastąpić folię do pakowania jednostkowego ogórków szklarniowych i papryki.
Powłoka Natural Advantage tworzy na powierzchni warzyw naturalną, niewidzialną barierę, która pełni funkcję ochronną. Dzięki temu eliminuje się potrzebę stosowania jednorazowej folii do pakowania ogórków szklarniowych czy papryki. Jednocześnie powłoka pozwala na zachowanie świeżości i jakości warzyw.

Jak informuje producent, roślinna powłoka stworzona do zabezpieczania ogórków szklarniowych i papryki ma wszystkie zalety opakowań plastikowych, bez wad i kosztów związanych z zanieczyszczeniem środowiska jednorazowym plastikiem.
fot. Anna Maciejuk
Nie tylko chroni, ale także przedłuża świeżość warzyw
Roślinna, jadalna powłoka oprócz tego, iż chroni warzywa przed uszkodzeniami mechanicznymi ma również inne funkcje. Jedną z nich jest zrównoważone przedłużenie okresu przydatności warzyw do spożycia.
Nasze wielofunkcyjne, 100% naturalne powłoki do świeżych produktów spowalniają dojrzewanie, zmniejszają utratę wilgoci i hamują rozwój mikroorganizmów. Podwajają lub potrajają okres przydatności do spożycia większości owoców i warzyw oraz kontrolują gnicie i pleśń, zmniejszając potrzebę stosowania chemicznych fungicydów — czytamy na stronie firmy Akorn Technology.
Na przykład, ogórki zapakowane w plastikową folię często żółkną z powodu nagromadzenia się w opakowaniu etylenu. Z kolei te z powłoką Natural Advantage pozostają intensywnie zielone i zachowują świeży wygląd. Dodatkowo ogórki z naturalną powłoką zachowują jędrność i chrupkość.
W zgodzie z trendami zrównoważonej produkcji
Wprowadzenie powłoki Natural Advantage idealnie wpisuje się w aktualne trendy pro środowiskowe. Bowiem na rynku europejskim konsumenci i sprzedawcy detaliczni zwracają coraz większą uwagę na bardziej zrównoważone opakowania świeżych produktów. Niezależnie od tego, czy są to materiały kompostowalne, czy biopochodne. Zaś Natural Advantage umożliwia całkowite wyeliminowanie jednorazowego plastiku z takich produktów, jak ogórki i papryka.
Opakowania plastikowe na świeżych owocach i warzywach nie tylko przyczyniają się do zanieczyszczenia środowiska, ale mogą również zwiększyć marnotrawstwo żywności, przyspieszając psucie się świeżych produktów. Badania pokazują, iż sprzedaż produktów luzem lub stosowanie oddychających, kompostowalnych opakowań może znacznie zmniejszyć zarówno ilość odpadów plastikowych, jak i straty żywności. W rezultacie branża gwałtownie przyjmuje innowacyjne materiały i technologie, które wydłużają okres przydatności do spożycia, jednocześnie wspierając cele środowiskowe — przekazał Xander Shapiro, dyrektor handlowy i współzałożyciel Akorn Technology.
Z czego jest stworzona jadalna powłoka roślinna?
Powłoki woskowe do zabezpieczania owoców są znane od lat. Jednakże w celu ulepszania tych produktów, do jadalnych powłok woskowych dodaje się różne chemikalia oraz produkty ropopochodne. By w ten sposób łatwiej było stosować je na dużą skalę.
Tymczasem powłoki firmy Akorn Technology są w 100% naturalne. Wykonuje się je wyłącznie z naturalnych składników spożywczych. Ściśle mówiąc, innowacyjne formuły, z których się wytwarza te powłoki obejmują trzy składniki aktywne:
- wosk pochodzenia roślinnego — który minimalizuje utratę wilgoci;
- białko roślinne — które spowalnia dojrzewanie i utrzymuje jędrność;
- olej roślinny — utrzymujący naturalny, umiarkowany połysk.
W razie potrzeby dodaje się także naturalne olejki eteryczne, aby kontrolować gnicie, pleśń i inne patogeny.
Jadalna powłoka roślinna nie tylko dla ogórków
Powłoka Natural Advantage jest najnowszym produktem firmy, nad którym prowadzono prace od jesieni ubiegłego roku. Jednakże firma Akorn Technology ma już wiele innych komercyjnych produktów, przeznaczonych do zabezpieczania owoców. Są to naturalne powłoki jadalne do takich owoców, jak: jabłka, gruszki, owoce pestkowe, cytrusy, mango, awokado i ananasy.

W ofercie firmy Akorn Technology oprócz naturalnej powłoki jadalnej przeznaczonej do zabezpieczania warzyw są również podobne produkty do owoców.
fot. zrzut ekranu/akron.tech
Rewolucja w pakowaniu ogórków szklarniowych
Nowatorskie produkty firmy Akorn Technology mogą okazać się przełomowe w pakowaniu warzyw i owoców oraz zrównoważonym wydłużaniu okresu przydatności do spożycia. Naturalną powłokę roślinną do pakowania ogórków i papryki Natural Advantage docenili już sprzedawcy detaliczni. Zaś potencjał komercyjny tego rewolucyjnego produktu tak duży, iż uzyskał on dotację z Fresh Field Catalyst Accelerator 2025. To program prowadzony przez Fresh Produce Foundation (FFP) i International Fresh Produce Association (IFPA).
Źródło: www.freshplaza.com; www.akorn.tech