Hummus z pieczonej dyni ( 4 porcje)
Składniki:
-
500 g dyni hokkaido pokrojonej w krążki
-
2 łyżeczki ziaren kolendry
-
łyżeczka kuminu
-
sok z cytryny
-
ząbek czosnku
-
2 łyżki tahiny ( niekoniecznie)
-
4 łyżki oliwy
-
2 łyżki pinii
-
sól, pestki granatu, listki kolendry
Humus wyłóż na talerz, skrop oliwą z orzeszkami pini, posyp pestkami granatu i listkami świeżej kolendry.
Z jakim winem je łączyć?
Wino Kesseler Assmannshausen Pinot Noir Ortswein VDP Rheingau QbA 2022
My proponujemy pinot noir z niemieckiego Rheingau. Król szczepów czerwonych wzrasta na cenionym siedlisku Assmannshausen, bogatym w łupki i kwarc. Zapewnia to mineralny charakter wina, dodając im ciała i charakteru. Zbiór tylko i wyłącznie ręczny. W nosie wyczuwalne aromaty żurawiny, wiśni, w towarzystwie przypraw i nut ziołowych. W ustach pojawiają się konsekwentnie aromaty czerwonych owoców, wsparte pikantnością. Całość bardzo finezyjna, z zaznaczoną kwasowością i długim finiszem. Winem tym możemy cieszyć się już dziś, ale jego potencjał dojrzewania jest bardzo długi, może leżakować do 2030 roku.
Bruschetta z dynią i kozim serkiem (4 porcje)
Składniki:
-
łyżka oliwy
-
1 szalotka, pokrojona w drobną kostkę
-
400 g dyni hokkaido (lub innej, obranej), pokrojonej w kosteczkę
-
1 pomidor
-
tymianek, rozmaryn
-
2 łyżki białego octu balsamicznego
-
sól, pieprz
-
ok. 200 g ciabatty lub chleba, pokrojonego w długie kromki
-
75 g twarożku koziego
Wyjmij, na grzankach ułóż warzywa z patelni, podawaj jeszcze ciepłe.
Z jakim winem je łączyć?
Wino Winnica Półtorak Johanniter 2019
Nasz polski johaniter! Odmiana hybrydowa, ciesząca się dużą popularnością w Polsce, nieco przypominająca aromatami rieslinga. Wino zaskakuje bogatym bukietem pełnym nut owoców tropikalnych, dojrzałych jabłek i aromatów waniliowych, które zawdzięcza kilkumiesięcznemu dojrzewaniu w beczce.
Brownie z dynią (4 porcje)
Składniki:
-
180 g dyni (obranej i oczyszczonej z pestek)
-
80 g pasty migdałowej, orzechowej lub tahiny
-
60 g syropu klonowego lub miodu
-
30 g kakao w proszku
-
łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
szczypta soli
-
opcjonalnie kawałki czekolady – ok. 50 g
Masę wlej do foremki, łyżką wyrównaj powierzchnię, opcjonalnie posyp kawałkami czekolady. Piecz 25-30 minut. Całkowicie wystudź przed krojeniem.
Z jakim winem je łączyć?
Wino Plaimont Les Hautains Pacherenc du Vic-Bilh AOC 2021 375 ml