Jak przygotować stanowisko na sezon 2025? Jak osiągnąć wysokie plony w trudnych warunkach?

4 godzin temu

Sezon zbioru warzyw trwa, a przed nami decyzje dotyczące odpowiedniego przygotowania stanowiska. Aktualny rok był specyficzny od samego początku, a rolnicy musieli mierzyć się z nowymi wyzwaniami. Jak sobie z nimi radzić?

Sezon 2024. Jak to wyglądało w praktyce?

Wschody z siewów przeprowadzonych wcześnie były wprawdzie wyrównane, jednak producenci, którzy zdecydowali się na późniejszy termin, napotkali problemy z niewyrównanymi wschodami. Przyczynił się do tego wyjątkowo suchy początek wiosny. W dalszej części sezonu wystąpiły skrajne warunki pogodowe – susza na początku, a następnie silne opady deszczu i gradobicia, które uszkadzały plantacje i zwiększały ryzyko wystąpienia chorób. Nierówne wschody i problemy ze zwalczaniem chwastów oraz doborem odpowiednich dawek środków ochrony roślin były wyzwaniami dla plantatorów cebuli, ale także innych gatunków warzyw.

Zmienne warunki pogodowe wpływały również na wzrost roślin i presję patogenów chorobotwórczych. W tym roku liczba zabiegów ochronnych była znacznie większa niż w poprzednich latach. Dodatkowym problemem było zwiększone występowanie wciornastków, które uszkadzały tkankę roślin, czyniąc je bardziej podatnymi na infekcje i stresy środowiskowe. Problemy te wpłynęły na zahamowanie wegetacji i obniżenie plonów oraz ich jakości. Cebula, która wcześnie zakończyła wzrost, pozostawała bardziej narażona na gnicie podczas przechowywania. Uszkodzenia szczypioru spowodowane gradobiciem czy infekcjami bakteryjnymi dodatkowo komplikują sytuację.

Jak wykluczyć problemy w okresie 2025?

W celu wykluczenia owych problemów konieczne jest odpowiednie przygotowanie stanowisk uprawowych. Badania gleby pod kątem zawartości składników pokarmowych i pH są niezbędne do skutecznego nawożenia. Rośliny wymagają również odpowiedniej struktury gleby, która zapewni optymalne warunki wzrostu.

Wprowadzenie mikroorganizmów do gleby może poprawić jej strukturę i zdrowotność. Bakterie z rodzaju Bacillus sp., które mogą przetrwać trudne warunki zimowe, okazują się szczególnie przydatne. Mikroorganizmy te rozkładają materię organiczną i działają fitosanitarnie. Optymalne stosowanie mikroorganizmów powinno rozpocząć się jesienią, aby przygotować glebę na przyszły sezon. Ważne jest również monitorowanie zawartości składników pokarmowych i dostosowanie strategii nawożenia oraz ochrony roślin do aktualnych potrzeb gleby.

Podsumowując, najważniejsze jest długofalowe podejście do zarządzania glebą poprzez wprowadzanie mikroorganizmów i optymalizację nawożenia oraz ochrony roślin. Tylko wtedy można osiągnąć stabilne i wysokie plony o dobrej jakości w zmieniających się warunkach klimatycznych.

Kwasy humusowe – jak je wykorzystać?

Wpływ na dany czynnik, w tym przypadku na budowanie próchnicy i odpowiedniej struktury gleby, pozostaje kluczowy. Bez próchnicy i odpowiedniej struktury gleby nie ma życia. W sytuacjach, gdy gospodarstwa specjalizują się w uprawie warzyw, trudno jest zdobyć nawóz organiczny. Nierzadko okres na przygotowanie stanowiska na kolejny sezon jest ponadto bardzo krótki. Jak wtedy można zadbać o glebę? W przypadku braku możliwości wprowadzenia organicznych rozwiązań, można wykorzystać kwasy humusowe. Kwasy te wiążą się z kompleksem glebowym i służą jako pożywka dla mikroorganizmów. Dzięki temu mikroorganizmy szybciej się rozwijają, zasiedlają kompleks glebowy i lepiej pełnią swoje funkcje. Takie rozwiązania są często stosowane przez producentów.

Stosowanie produktów mikrobiologicznych w połączeniu z kwasami humusowymi jest zalecane. choćby jeżeli bakterie są aplikowane opryskiwaczem i nie zostaną gwałtownie wymieszane z glebą, ich formy przetrwalnikowe są odporne na promienie UV i mają zdolność przemieszczania się w glebie. Warto przy tym zaznaczyć, iż bakterie z rodzaju Bacillus sp. mają formy przetrwalnikowe odporne na różne warunki, co pozwala na łączenie ich z zabiegami herbicydowymi, dokarmiania czy fungicydowymi. Wyjątkiem jest pełna dezynfekcja, która zabija wszystkie mikroorganizmy.

Podsumowując, przy wyborze produktów należy zwrócić uwagę na formy przetrwalnikowe bakterii, które zapewniają długofalową efektywność i łatwość aplikacji w różnych konfiguracjach. Ważne są również szczepy – jedne pełnią funkcje strukturotwórcze, inne uwalniają lub przytrzymują składniki pokarmowe w glebie. Należy wybierać bakterie naturalnie bytujące w naszym środowisku, wyselekcjonowane pod kątem efektywności. Dzięki temu możemy odtworzyć biologiczne życie w glebie, które mogło zostać utracone przez degradację środowiska.

Idź do oryginalnego materiału