Jak zrobić najlepszą, domową, gorącą czekoladę?

2 lat temu
Zdjęcie: gorąca czekolada


Przepis na gorącą czekoladę — jak zrobić ją z prawdziwej czekolady?

Gorącą czekoladę w proszku znajdziemy na półkach wszystkich sklepów. Nie da się jej jednak choćby porównać z prawdziwą, kremową i gęstą domową czekoladą — przepis na taką właśnie znajdziecie poniżej. Jest idealnym napojem szczególnie dla dzieci — według portalu naszedziecko.pl

Składniki na domową gorącą czekoladę:

  • 250 ml mleka 3,2%
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200 g ulubionej czekolady
  • ubita śmietanka
  • kakao

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej mleko ze śmietanką w rondelku.
  2. Dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
  3. Przelej do dużych kubków i udekoruj bitą śmietaną. Posyp kakao i podawaj.

Jak zrobić gorącą czekoladę z kakao?

Oczywiście, nie jest to jedyny sposób na to, jak zrobić gorącą czekoladę. Ile osób, tyle przepisów na ten pyszny, zimowy napój. jeżeli nie chcesz rezygnować z gładkiej, kremowej konsystencji, ale zależy ci na bardziej kakaowym smaku, koniecznie wykorzystaj tę metodę.

Składniki:

  • 125 g dowolnej czekolady
  • 500 ml wody
  • 20 g cukru
  • 25 g gorzkiego kakao
  • 20 g cukru (opcjonalnie)

Wykonanie gorącej czekolady z kakao:

  1. Zagotuj kakao w wodzie. Rozpuść w nim cukier.
  2. Posiekaj czekoladę i zalej ją kakao. Zblenduj je razem.
  3. Przelej czekoladę do kubków i dowolnie udekoruj.

Klasyczny przepis na gorącą czekoladę do picia

Ten przepis na czekoladę na gorąco zagwarantuje, iż wykonany przez ciebie napój będzie miał nie tylko idealną kremową konsystencję, ale również odpowiednią lekkość. Jest to idealny napój dla dzieci Odpowiedzialnym za to składnikiem jest… jajko.

Składniki:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 żółtko
  • lekko ubita śmietanka (opcjonalnie)
  • pianki (opcjonalnie)

Jak zrobić gorącą czekoladę do picia?

  1. Podgrzej mleko i zdejmij z niego kożuch.
  2. Połam czekoladę na kostki i rozpuść je w mleku.
  3. Żółtko zmiskuj na puszysto wraz z cukrem.
  4. Zmniejsz ogień pod mlekiem na minimalny i zacznij powoli wlewać żółtko, cały czas je mieszając. Kiedy osiągniesz pożądaną konsystencję, zostaw garnek jeszcze przez 30 sekund, po czym zdejmij go z ognia.
  5. Wlej czekoladę do dużych kubków. Możesz udekorować, np. śmietanką lub piankami.

Na co zwracać uwagę przy robieniu gorącej czekolady?

Niezależnie od tego, z którego przepisu zdecydujesz się skorzystać, jest kilka kwestii, o które możesz zadbać, żeby poprawić jakość swojego ulubionego napoju. Przede wszystkim realizując gorącą czekoladę przepis, pamiętaj o:

  • dobrych jakościowo składniki, szczególnie czekoladzie i śmietance;
  • zachowaniu odpowiednich proporcji pomiędzy mlekiem a czekoladą;
  • powolnym, delikatnym podgrzewaniu na małym ogniu;
  • doprawieniu czekolady do naszych smaków, np. cynamonem lub chili;
  • atrakcyjnym podaniu czekolady.
Idź do oryginalnego materiału