
Trwa sezon zbiorów warzyw i owoców. Część producentów sprzedaje zebrane plony bezpośrednio z gospodarstwa, na targu bądź dostarcza lokalnym odbiorcom. Rolnik prowadzący sprzedaż warzyw i owoców z własnego gospodarstwa musi pamiętać, aby zrobić zgłoszenie działalności do Sanepidu. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Rolnicy, którzy decydują się na sprzedaż bezpośrednią wyprodukowanych w swoich gospodarstwach warzyw i owoców muszą dopełnić kilku formalności. Jedną z nich jest obowiązek rejestracji działalności rolniczej w Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Rejestracja w Państwowej Inspekcji Sanitarnej
W związku z przepisami o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Dz.U. z 2023 r. poz. 1448), producent, który chce sprzedawać swoje płody rolne ma obowiązek rejestracji działalności rolniczej w Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Sanepid).
Ściśle mówiąc, rolnik ma obowiązek zgłoszenia swojej działalności do Sanepidu. Aby to zrobić, musi złożyć Wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej można pobrać ze stron rządowych tej jednostki.
fot. zrzut ekranu/www.gov.pl
Czy każdy rolnik musi zrobić zgłoszenie do Sanepidu?
Wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej składają rolnicy prowadzący działalność w zakresie:
- dostaw bezpośrednich (produkcja małych ilości surowców do konsumenta lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta, np. sprzedaż przez rolnika małej ilości płodów rolnych na targu);
- gospodarstw agroturystycznych;
- produkcji pierwotnej (np. produkcja, uprawa);
- rolniczego handlu detalicznego.
Z kolei nie ma obowiązku rejestracji dla żywności produkowanej, przetwarzanej i przechowywanej w gospodarstwie domowym na potrzeby własne oraz do własnego spożycia w tym gospodarstwie.
Jak złożyć wniosek do Sanepidu?
Wnioski należy składać do państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych adekwatnych dla miejsca działalności rolniczej. Dane kontaktowe do jednostek powiatowych można znaleźć na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego klikając w link: Stacje sanitarno-epidemiologiczne w Polsce.
Ile kosztuje zgłoszenie do Sanepidu?
Rejestracja (zatwierdzanie i/lub wpis zakładów) jest bezpłatna i odbywa się poprzez złożenie wniosku na urzędowym formularzu. Zaś formularz wniosku można pobrać i złożyć bezpośrednio w powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Można także złożyć wniosek drogą elektroniczną, korzystając z portalu e-Sanepid.
Do kiedy trzeba zgłosić działalność?
We wniosku należy określić m.in. rodzaj i zakres działalności, którą rolnik planuje prowadzić. W tym rodzaj żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu. Wniosek należy złożyć w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
Jaka kara za brak rejestracji w Sanepidzie?
Brak złożenia wniosku o zatwierdzanie i/lub wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej może skutkować konsekwencjami w postaci kary pieniężnej. Ściśle mówiąc, niedopełnienie tego obowiązku podlega karze pieniężnej w wysokości od 1 000 do 5 000 zł.
Źródło: www.gov.pl