Jak zwalczać rolnice na plantacjach warzyw?

3 godzin temu

Trwają właśnie loty motyli rolnicy zbożówki. Szkodnik ten może powodować znaczące straty, zwłaszcza w uprawach warzyw korzeniowych. Zaś jego zwalczanie jest problematyczne, z uwagi na brak zarejestrowanych środków ochrony roślin. Jak zatem inaczej można zwalczać rolnice na plantacjach warzyw?

Na Platformie Sygnalizacji Agrofagów poinformowano o trwających lotach motyli rolnic zbożówki. Eksperci podpowiadają również, jak zwalczać rolnice na plantacjach warzyw z wykorzystaniem dostępnych metod.

Uwaga realizowane są loty motyli rolnicy zbożówki!

Na Platformie Sygnalizacji Agrofagów pojawił się komunikat o trwających lotach motyli rolnicy zbożówki. Obecność postaci dorosłych tego szkodnika stwierdzono na podstawie monitoringu, prowadzonego w okresie wegetacyjnym 2025 r. w uprawie warzyw w kilku lokalizacjach. Ściśle mówiąc, w uprawie marchwi na polu doświadczalnym w Skierniewicach oraz na plantacji buraków ćwikłowych w prywatnym gospodarstwie rolnym w Karnkowie koło Łowicza.

Na tych dwóch plantacjach zaobserwowano trwający w tej chwili lot drugiego pokolenia rolnicy zbożówki. Jak informują specjaliści, pojawienia się gąsienic na monitorowanych plantacjach należy się spodziewać w drugiej połowie września br.

Rolnice, żerując w podziemnych częściach roślin, wygryzają dziury w korzeniach, szyjce korzeniowej i organach spichrzowych.

fot. Prof. Jerzy Szwejda

Jakie szkody wyrządzają rolnice na plantacjach warzyw?

Rolnica zbożówka (Agrotis segetum) na plantacjach warzyw powoduje znaczące szkody. Niszczy bowiem nadziemne części roślin (wgryza się w liście, owoce) oraz organy podziemne (podgryzając korzenie, bulwy). Skutkuje to osłabieniem roślin i narażeniem je na ataki patogenów, a także obniżeniem jakości i wielkości plonów.

Młode gąsienice żerują na nadziemnych częściach roślin, podgryzając je tuż nad ziemią. Z kolei starsze schodzą do gleby. Tam żerują, wychodząc nocą na powierzchnię i uszkadzając korzenie oraz bulwy warzyw korzeniowych oraz cebuli. Żerowanie rolnic prowadzi do obniżenia wysokości i jakości plonu. W niektórych przypadkach może prowadzić choćby do całkowitego zamierania roślin. Poza tym uszkodzone przez rolnice rośliny są bardziej podatne na infekcje innych szkodników i chorób.

Rolnica zbożówka stanowi zagrożenie dla wielu gatunków warzyw, w tym m.in. takich gatunków, jak:

  • cebula;
  • pory;
  • marchew;
  • pietruszka korzeniowa;
  • buraki ćwikłowe;
  • warzywa kapustne;
  • ziemniaki.

Jak zwalczać rolnice na plantacjach warzyw?

W uprawie marchwi i buraków ćwikłowych nie ma w tej chwili możliwości zastosowania insektycydów w celu zwalczania rolnicy zbożówki. Zalecanym sposobem na ograniczenie szkodliwości gąsienic tego szkodnika jest przeprowadzenie zabiegu deszczowania w warunkach utrzymującego się braku opadów atmosferycznych. Przy czym intensywność deszczowania powinna być tak dostosowana, aby zapewnić utrzymanie wysokiego poziomu wilgotności gleby przez co najmniej cztery dni.

W efekcie przeprowadzonego deszczowania, utrzymująca się wilgoć w glebie może przyczynić się do tego, iż znaczna część gąsienic pozostanie na jej powierzchni. To z kolei zwiększy podatność gąsienic na niekorzystne czynniki środowiskowe. Zaś gąsienice, które ukryją się w glebie, będą bardziej narażone na działanie organizmów patogenicznych występujących w środowisku glebowym.

Źródło: Platforma Sygnalizacji Agrofagów

Idź do oryginalnego materiału