
Hiszpańscy naukowcy dokonali odkrycia, które może zrewolucjonizować rolnictwo w dobie zmian klimatycznych. Ściśle mówiąc, opracowali i opatentowali cząsteczkę, dzięki której można — bez modyfikacji genetycznych — zwiększyć odporność roślin na suszę. A także przyspieszyć ich regenerację po stresie wodnym.
Przełomowe odkrycie hiszpańskich naukowców pozwoli zwiększyć odporność roślin na suszę, dzięki dolistnej aplikacji nowej substancji.
Przełomowe odkrycie: cząsteczka iCB sposobem na suszę w uprawach
Zespół badaczy z Hiszpańskiej Krajowej Rady ds. Badań Naukowych (CSIC) opracował związek nazwany odwróconą cyjanobaktyną (iCB). Substancja ta naśladuje działanie kwasu abscysynowego (ABA), czyli hormonu odpowiedzialnego za reakcję roślin na brak wody.
Ściśle mówiąc, wykazano, iż opryskiwanie liści pomidora iCB sprawia, iż rośliny mogą lepiej przetrwać niedobór wody. Nie tracąc przy tym umiejętności fotosyntezy.
Rośliny, w przypadku których wykonujemy aplikację dolistną dzięki sprayu zawierającego tę cząsteczkę, są odporne na dotkliwą suszę i mogą odzyskać zdolność do fotosyntezy po stresie wodnym — podkreśla Armando Albert z CSIC.
Odkrycie hiszpańskich naukowców zostało opatentowane. Ściśle mówiąc, cząsteczka iCB jest chroniona patentem należącym wspólnie do hiszpańskiej firmy GalChimia, CSIC i Universitat Politècnica de València (UPV).

Hiszpańscy naukowcy wykazali, iż opryskiwanie liści pomidora substancją iCB sprawia, iż rośliny mogą lepiej przetrwać niedobór wody, nie tracąc przy tym umiejętności fotosyntezy.
fot. zrzut ekranu/www.hortoinfo.es
Na czym polega odporność roślin na susze? Jak działa iCB?
Największa utrata wody u roślin następuje przez transpirację w liściach. W naturalnych warunkach proces ten jest kontrolowany przez fitohormon ABA, który reguluje otwieranie i zamykanie aparatów szparkowych. Cząsteczka iCB imituje działanie tego hormonu, aktywując reakcję obronną roślin i ograniczając nadmierne parowanie wody.
Substancja iCB chroni również system fotosyntezy i wspiera aktywację genów odpowiedzialnych za produkcję związków ochronnych.
Cząsteczka ta, oprócz regulacji transpiracji, aktywuje również ekspresję licznych genów przystosowujących się do stresu wodnego, na przykład tych, które syntetyzują cząsteczki ochronne, takie jak prolina i rafinoza — wyjaśnia Pedro L. Rodríguez, badacz CSIC w Instytucie Biologii Molekularnej i Komórkowej Roślin (IBMCP, CSIC-UPV).
Zastosowanie nie tylko w uprawie pomidorów
Pierwsze testy przeprowadzono na pomidorach, które wykazały znaczną poprawę tolerancji na brak wody. Badacze potwierdzili jednak, iż działanie iCB może być znacznie szersze. Bowiem substancja aktywuje wszystkie trzy podrodziny receptorów ABA, co zwiększa jej skuteczność w różnych gatunkach roślin.
Wstępne badania na pszenicy i winorośli sugerują, iż cząsteczka ta może być również aktywna w innych roślinach uprawnych — ujawnia Pedro L. Rodríguez.
Co więcej, związek może wspierać mechanizmy ochronne także w korzeniach. Na przykład takie, jak hydrotropizm, czyli zdolność wzrostu korzeni w kierunku wilgoci.
Odporność roślin na suszę bez modyfikacji genetycznych
Jedną z największych zalet odkrycia jest brak konieczności modyfikacji genetycznej. Dzięki temu rozwiązanie może być stosowane w konwencjonalnych uprawach i nie budzi kontrowersji związanych z GMO. Naukowcy zwracają uwagę, iż taka metoda pozwala uniknąć barier regulacyjnych oraz społecznych.
Główną zaletą tej nowej cząsteczki jest to, iż nie wymaga ona modyfikacji genetycznej roślin poddanych działaniu środka, co sprawia, iż jest kompatybilna z konwencjonalnymi uprawami — zaznacza Armando Albert z CSIC.
Badacze podkreślają, iż rozwiązanie to nie tylko zwiększa odporność roślin na suszę. Bowiem może również pomóc im przetrwać krytyczne okresy braku wody aż do czasu przywrócenia nawadniania. A to wszystko bez utraty produktywności roślin.
Źródło: www.hortoinfo.es