
Jaka pszenica ozima plonuje stabilnie, niezależnie od warunków? W dobie zmiennej pogody i presji chorób kwestia ta zyskuje na znaczeniu. Jedną z najnowszych propozycji na rynku, na którą w tym kontekście niewątpliwie warto zwrócić uwagę, jest pszenica ozima odmiany Fuzja. Łączy ona wysoki i powtarzalny plon z parametrami ziarna spełniającymi wymagania przemysłu młynarskiego.
Dzięki dobrej krzewistości dostępna w ofercie Golden Seeds odmiana Fuzja sprawdza się także w przypadku opóźnionych siewów. To dodatkowy, ale istotny atut. Czyni ją bowiem elastycznym rozwiązaniem dla gospodarstw planujących, lub zmuszonych przeprowadzić zasiewy w opóźnionych terminach.
Stabilny plon pszenicy potwierdzony w doświadczeniach
Pszenica odmiany Fuzja została sprawdzona w doświadczeniach COBORU, osiągając wyniki powyżej 111 dt/ha na poziomie A2. Co ważne, odmiana utrzymuje wysokie rezultaty nie tylko na najlepszych stanowiskach, tolerując przy tym umiarkowane zakwaszenie.
Rolnicy, którzy stawiają na bezpieczeństwo uprawy, docenią fakt, iż pszenica Fuzja plonuje stabilnie w różnych rejonach kraju. To sprawia, iż odmiana dobrze wpisuje się w potrzeby gospodarstw nastawionych zarówno na intensywną produkcję, jak i bardziej zrównoważoną agrotechnikę. Jednak zawsze zachowuje walor wysokiej jakości plonu.
Co warunkuje pewność plonowania – jaka pszenica ozima plonuje stabilnie?
Za stabilność plonów odpowiada nie tylko genetyczny potencjał odmiany, ale także odporność na najważniejsze choroby i dobra zimotrwałość.
- Fuzja posiada gen odporności na rdzę brunatną, co ogranicza ryzyko strat w latach o wysokiej presji tej choroby.
- Odznacza się dobrą odpornością na septoriozy, mączniaka prawdziwego i fuzariozę kłosów.
- Zimotrwałość oceniona na poziomie 4 minimalizuje ryzyko strat w trudniejszych sezonach.
Dzięki tym cechom Fuzja pozwala rolnikom ograniczyć ryzyko i cieszyć się stabilnym plonem, niezależnie od przebiegu pogody.
Jakie parametry jakościowe wyróżniają odmianę Fuzja?
Stabilny plon to jedno, ale w produkcji konsumpcyjnej równie ważna jest jakość ziarna. Fuzja spełnia wymagania młynów i piekarni, ponieważ:
- charakteryzuje się wysoką zawartością białka i glutenu mokrego,
- posiada korzystną liczbę opadania i wskaźnik sedymentacyjny,
- daje bardzo dobrą wydajność mąki,
- umożliwia uzyskanie wysokiej objętości chleba z 100 g mąki.
Dzięki temu odmiana jest atrakcyjna zarówno dla producentów ziarna konsumpcyjnego, jak i odbiorców z branży młynarskiej.
Pszenica ozima do opóźnionych siewów – dodatkowy atut pszenicy Fuzja
Jesień nie zawsze pozwala na siew w optymalnym terminie. Po późno schodzących burakach czy kukurydzy rolnicy często zmuszeni są do opóźnienia prac polowych. Fuzja dzięki wysokiej krzewistości dobrze znosi przesunięcie terminu siewu, utrzymując zdolność do budowy plonu.
Jaka pszenica ozima plonuje stabilnie?
Podsumowując, odmiana Fuzja to trafna odpowiedź na tytułowe pytanie: jaka pszenica ozima plonuje stabilnie? Jej najważniejsze atuty to:
- wysoki i powtarzalny plon w doświadczeniach,
- odporność na choroby, w tym gen odporności na rdzę brunatną,
- dobra zimotrwałość,
- parametry jakościowe cenione przez młyny i piekarnie,
- przydatność do opóźnionych siewów.
Dzięki temu pszenica Fuzja jest odmianą, która daje rolnikom bezpieczeństwo produkcji i atrakcyjność rynkową ziarna.