Josep Foraster

marekkondrat.pl 1 dzień temu

Winiarnia Josep Foraster to rodzinne przedsięwzięcie z serca Conca de Barberà – katalońskiej apelacji położonej między górami Prades a doliną rzeki Francolí.

Region ten słynie z wapiennych gleb, chłodnego klimatu i długiego okresu dojrzewania winogron, co pozwala tworzyć wina o dużej świeżości i elegancji. Historia posiadłości sięga lat 90., kiedy Manuela Foraster i jej syn Josep postanowili dać nowe życie starym winnicom rodzinnego domu. Od samego początku ich filozofia opiera się na uprawie ekologicznej, poszanowaniu środowiska i autentycznym wyrazie terroir.

Szczególne miejsce zajmuje tutaj trepat – autochtoniczna odmiana winorośli typowa dla Conca de Barberà, z której powstają subtelne, wyważone czerwienie o charakterystycznej świeżości i ziołowym aromacie. Oprócz niej uprawiane są m.in. garnacha, tempranillo, macabeu, parellada oraz chardonnay i cabernet sauvignon. Wina fermentują na dzikich drożdżach, dojrzewają w betonie, stali lub używanych beczkach, by jak najwierniej oddać charakter miejsca. w tej chwili za styl win odpowiada Ricard Sebastià – enolog nowej generacji, który łączy świeże spojrzenie z rzemieślniczym podejściem. To winiarnia, która z odwagą i konsekwencją redefiniuje tożsamość regionu.

SPRAWDŹ OFERTĘ WIN OD PRODUCENTA JOSEP FORASTER

Idź do oryginalnego materiału