Brokuły i kalafiory sukcesywnie drożeją. Lokalnych warzyw, zgodnie z porą sezonu, jest coraz mniej. Rośnie natomiast udział sprowadzanego towaru. Ile kosztują dziś te produkty?
Ile kosztują sprowadzane i polskie brokuły?
Krajowe brokuły są jeszcze w ofercie rolników indywidualnych – niskie temperatury w okolicach Warszawy nie zniszczyły upraw, dzięki czemu towar pojawia się na placu handlowym. Można było również przewidzieć, iż importowany produkt powoli zdrożeje, co możemy aktualnie obserwować.
Jeszcze niedawno uzyskiwane przy sprzedaży brokułów kwoty oscylowały na poziomie 4,25 zł/szt., a aktualnie cena ta dochodzi do 4,75 zł/szt. w sprzedaży hurtowej. Sprowadzane brokuły są standaryzowane, a ich waga osiąga 0,5 kg. Z kolei krajowy produkt kosztuje od 4,00 do 5,00 zł/szt. Wiele zależy od kalibru warzywa, które w przeciwieństwie do importu, osiąga różne rozmiary.
Kalafior na Broniszach pochodzi aktualnie z aż 4 krajów
Podobną zależność, jak w przypadku brokułów, można obserwować na rynku kalafiora. Im bardziej zanika krajowy towar, tym droższy będzie import. Kalafiory w tej chwili importujemy z Francji, Włoch, Hiszpanii i Niemiec. Ich ceny wahają się w przedziale od 5,00 do 6,50 zł/szt.
Oczywiście na placu handlowym spotkać można przez cały czas krajowe warzywo, jego jakość w zależności od partii może być zmienna – rolnicy indywidualnie przywożą go na rynek, zwykle już nie w ilościach hurtowych. Towar szykowany jest do sprzedaży bezpośrednio na polu.
Duże wahanie widać także w przypadku cen produktu – za bardzo dobry towar odbiorcy zapłacą więcej. W przypadku pożółkłego towaru mogą natomiast liczyć na niższą cenę.

1 godzina temu








