Kapusta z grochem i wędzonymi czipsami, bruzda kapuściana na zagonie kapusty, codzienna głodno zupa, wigilijna kapusta z grochem, parzybroda, bigos na zakończenie żniw czy kapusta na gęsto z szarymi kluskami – na pierwszym planie w konkursie kulinarnym VI Przeglądu Kół Gospodyń Wiejskich w Końskich była w tym roku kapusta, czyli przysmak dawnej wsi.
O zwycięstwo w kulinarnym konkursie potyczkę toczyły: koła gospodyń wiejskich: Alebabki z Winentowa, ze Sworzyc, Przybyszowy, Pod Dębami Piła Szabelnia, Rogowianka z Rogowa, Koniczynka z Proćwina, Dziewczyny z Broadwayu z Brodów, Gatniczanka z Gatnik.
Stoły uginały się od kapusty, pierogów, ciast, kugla, smalcu czy kiszonych ogórków, które gwałtownie z nich znikały. Nie zabrakło także bułek z jagodami, które o tej porze roku są kulinarnym przebojem nie tylko w wiejskich domach.
Potyczki na smaki okraszone były opowieściami o tym jak to dawniej gotowano na naszej wsi i jak w wielu miejscach do dzisiaj kultywuje się te tradycje. Ocena smaku dań i ich zgodności z tradycją była nie lada wyzwaniem dla jurorów.
Zwycięskie dania zdaniem jurorów przygotowały panie z KGW Przybyszowy, drugie miejsce zajęło KGW Gatniczanki, a podium zamknęło KGW Rogowianki. Nagrodę dyrektora Koneckiego Centrum Kultury odebrały gospodynie z miejscowości Przybyszowy.







