Kasza, jabłka i miód – pyszne, iż palce lizać!

2 dni temu
Zdjęcie: kasza jaglana / Fot. Canva


„Jaglany przysmak” w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich Strawczynek wygrał konkurs kulinarny „Smaki Dzieciństwa” w Tokarni, w którym udział wzięło 13 potraw z naszego regionu. To słodka i pyszna potrawa przenosząca nas na dawną wieś.

„Jaglany przysmak” zajął 1 miejsce w konkursie, w którym gospodynie prześcigały się w kulinarnych pomysłach na wspomnienie smaków z odległych lat.

– Zwyciężył w tej rywalizacji „Jaglany przysmak”, ponieważ w naszym odczuciu, jego słodycz i prostota przywoływała najpiękniejsze czasy w życiu każdego człowieka, czyli dzieciństwo – mówi Ewa Cisowska z koła Gospodyń Wiejskich Strawczynek.

Jak dodaje, panie z koła, które ma na koncie już wiele kulinarnych sukcesów, długo zastanawiały się nad wyborem potrawy, która najlepiej odda smak dzieciństwa. – Wybór padł na „Jaglany przysmak” – danie proste w wykonaniu, które doskonale pamiętam z dzieciństwa, kiedy to najpierw przygotowywała je dla dzieci, także dla mnie moja, nieżyjąca już, babcia Aniela, a potem moja mama Wiesia. Smakowało wybornie, więc jak tu nie wrócić pamięcią do tych beztroskich lat – wyjaśnia Ewa Cisowska.

Do przygotowania „Jaglanego przysmaku” potrzebna jest ugotowana kasza jaglana, rozprażone jabłka, orzechy włoskie i miód oraz przyprawy, takie jak cynamon i rodzynki.

Kaszę należy sparzyć i gotować w osolonej wodzie przez około 15 minut. Rozprażyć w garnku jabłka. Następnie rozdrobnić orzechy włoskie.

Z kaszy usypać kopczyk, a na jego wierzchu zrobić miejsce dla jabłek. Następnie posypać danie orzechami, cynamonem i rodzynkami i polać miodem. Smakuje wyśmienicie o czym świadczy najwyższe uznanie jurorów w tym konkursie.

Jak podkreśla Ewa Cisowska, wszystkie produkty użyte do wykonania popisowego dania to produkty rodzime, a receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

Pozostałe miejsca na podium i wyróżnienia:

II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Klimontowianki za „Pyzie po klimontowsku”
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Ostojów za „Prażuchę”
wyróżnienie: Koło Gospodyń Wiejskich w Dziurowie „Goły ziemniaczane”
wyróżnienie: Koło Gospodyń Wiejskich Przepióreczka „Racuszki pod waniliową chmurką”

04.05.2025. Tokarnia. 9. Świętokrzyski Festiwal Smaków / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce
04.05.2025. Tokarnia. 9. Świętokrzyski Festiwal Smaków / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce
04.05.2025. Tokarnia. 9. Świętokrzyski Festiwal Smaków / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce
04.05.2025. Tokarnia. 9. Świętokrzyski Festiwal Smaków / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.



Idź do oryginalnego materiału