Kasza jaglana ze śliwkami na słodko

2 dni temu
Zdjęcie: Kasza jaglana z śliwkami na słodko / Fot. Canva


Kasza jaglana uznawana jest za najzdrowszą kaszę występującą w Polsce. Ma duży wpływ na odporność i układ krążenia. jeżeli dodać do niej śliwki, miód i cynamon, jesienią i zimą jest dobrą propozycją kulinarną.

Składniki: 1 szklanka kaszy jęczmiennej, 2 szklanki wody, 20 dag suszonych śliwek, 1 łyżka miodu, cynamon, sól.
Sposób przygotowania: Wypłukaną kaszę wsypać do gorącej wody, dosolić do smaku. Gotować 15 minut i dodać pokrojone śliwki, miód i szczyptę cynamonu. Gotować jeszcze kilka minut, ciągle mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia wody. Można podawać na zimno i na gorąco.
Przepis podała: Beata Przeździecka z gminy Chmielnik.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.



Idź do oryginalnego materiału