Już w niedzielę, 25 maja, w Parku Etnograficznym w Tokarni odbędzie się XXIV Finał Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Trwać będzie od godziny 11.00 do 17.00 i jak co roku zachwyci zapachem i smakiem potraw oraz ludowymi występami.
W niedzielę, w Parku Etnograficznym w Tokarni podczas XXIV Finał Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” poznamy najlepszych regionalnych producentów żywności oraz najlepsze świętokrzyskie przysmaki.
Konkurs ten ma 24-letnią tradycję i przez te lata wypromował najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe oraz najlepsze dania i potrawy regionalne.
Produkty i potrawy konkursowe przygotowywane są wyłącznie tradycyjnie i na podstawie receptur czerpiących z polskiej tradycji. Na stoiskach z produktami i regionalnymi potrawami zaprezentują się nasi regionalni producenci żywności.
Park Etnograficzny rozbrzmiewać będzie muzyką, ponieważ do Tokarni przyjadą twórcy ludowi oraz kapele i zespoły ludowe. Usłyszymy i zobaczymy: Zespół Ludowy Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Wincentowianie, Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka, Koło Gospodyń Wiejskich Przybyszowy, Koło Gospodyń Wiejskich Korytniczanki oraz Kapela Adaśki.
Przypominamy, iż do Parku Etnograficznego w Tokarni przyjechać można autobusem sezonowej podmiejskiej linii T. Dla wielu mieszkańców naszego regionu autobusy miejskie są wygodną i sprawdzoną formą komunikacji.
Lina T wyrusza z przystanku zlokalizowanego przy Dworcu Autobusowym w Kielcach o godzinach: 9.30. 11.50, 14.10, 16.30.
Z Tokarni autobus linii T wyjeżdża o godzinach: 10.35, 13.00, 15.15 i 17.40.
Autobusy linii T będą kursowały w długi weekend majowy od 1 do 4 maja 2025 r. oraz we wszystkie niedziele do odwołania.
Autobusy linii T nie będą kursowały 19 czerwca 2025 roku (Boże Ciało) oraz 15 sierpnia 2025 roku (Wniebowzięcie NMP).