Letnie orzeźwienie, czyli chłodnik mango&melon z nutką chili

3 godzin temu
Zdjęcie: Chłodnik mango&melon z nutką chili / Fot. Canva


Koło Gospodyń Wiejskich „Skorzeszanki” z gminy Górno w powiecie kieleckim mają orzeźwiającą propozycję kulinarną na gorące lato. Jak przyrządzić chłodnik mango i melon z nutką chili?

Składniki: 3 szklanki mango, 2 szklanki melona, 1 szklanka papryczki chili, 1,5 l wody gazowanej, 2 łyżki miodu, sok z dwóch limonek, pestki: dyni, słonecznika, nerkowca po ok. 10 dag, sól do smaku.
Sposób wykonania: Wszystkie składniki zblendować i doprawić do smaku.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich „Skorzeszanki”.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.



Idź do oryginalnego materiału