Likier jajeczny – thermomix

2 lat temu
Zdjęcie: likier jajeczny thermomix


Przeczytaj, jakie składniki będą ci potrzebne, aby przygotować najlepszy likier jajeczny, i skąd pochodzi ten słodki alkohol.

Likier jajeczny – co to za alkohol?

Likier jajeczny pochodzi z Holandii, gdzie spotkamy go pod nazwą Advocaat. To od niej pochodzi popularne spolszczenie nazwy. Miał być on sposobem holenderskich prawników – adwokatów na ukojenie startego gardła.

Likier produkowany jest głównie na bazie brandy o niskim stężeniu alkoholu (do 25% zawartości). Tradycyjnie dodaje się do niego również miód i śmietanę. Średnia zawartość alkoholu w likierze jajecznym wynosi około 18%. W Polsce likier jajeczny nazywa się adwokatem, ajerkoniakiem lub jajecznikiem. Napój bardzo łatwo przygotujesz w domu dzięki thermomixa. Podpowiadamy jak!

Likier jajeczny – potrzebne składniki

Aby przygotować prosty likier jajeczny, potrzebne będzie ci:

  • sześć żółtek jajek;
  • 250 gram drobno zmielonego cukru;
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub aromatu;
  • 1 puszka skondensowanego mleka;
  • 250 mililitrów wybranego przez ciebie alkoholu.

Likier jajeczny najczęściej wykonywany jest na bazie alkoholi, takich jak wódka, biały rum, brandy, lub mieszanka wódki z brandy. Tutaj zachęcamy do eksperymentów – likier możesz wykonać za każdym razem w innej wersji, aż znajdziesz ulubioną. Jak wygląda przepis na likier jajeczny?

Likier jajeczny i thermomix, czyli najprostszy domowy przepis

Jedynym narzędziem kuchennym, które jest potrzebne, aby przygotować domowy adwokat, jest thermomix. Choć likier z jajek można wykonać też samodzielnie, roboty kuchenne, takie jak thermomix gwarantują dobre wymieszanie i podgrzanie składników. Co musisz zrobić, aby przygotować napój?

Likier jajeczny krok po kroku

Po przygotowaniu niezbędnych składników wymienionych na liście powyżej należy wykonać poniższe kroki:

  1. Podgrzej w narzędziu miksującym żółtka jajek, cukier i cukier waniliowy w temperaturze 70 stopni. Ustawieniem, które powinieneś wybrać na thermomixie są trzy obroty i około pięciu minut czasu mieszania.
  2. Dodaj alkohol i skondensowane mleko.
  3. Ustaw thermomix ponownie na mieszanie i podgrzewanie przez pięć minut.
  4. Po skończeniu pracy przez robota kuchennego przelej likier do butelki i odstaw do odstygnięcia.

I to wszystko – właśnie przygotowałeś prosty i domowy likier jajeczny. Warto przechowywać go w lodówce i co jakiś czas sprawdzać konsystencję. jeżeli adwokat gęstnieje, wystarczy dolać do niego trochę wódki i mocno potrząsnąć butelką, aby składniki się wymieszały. Likier jajeczny powinien mieć puszystą, gęstą konsystencję i intensywnie żółty kolor. Dobrze wymieszany nie będzie ani zbyt słodki, ani gorzki. Wyczuwalny powinien być też smak alkoholu. Możesz podawać go z lodami, kawą, ale i wykonać na jego bazie bardziej skomplikowane drinki. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału