Likier krówkowy świetnie sprawdzi się nie tylko jako nalewka alkoholowa, ale i słodki sos do ciast i lodów. Własnoręcznie przygotowany likier to też świetny pomysł na prezent dla bliskich. Sprawdź, jakie składniki będą ci potrzebne.
Likier krówkowy. Lista składników
Do przygotowania likieru krówkowego potrzebne będą ci:
- 250 g cukierków;
- 500 g (puszka) niesłodzonego mleka skondensowanego;
- 250 ml (szklanka) czystej wódki.
Zamiennikiem czystej wódki może być oczywiście inny alkohol, np. biały rum czy whiskey. Cukierki krówki kup takie, jakie najbardziej ci smakują. Mogą być to zarówno twardsze karmelki jak i ciągutki, konsystencja cukierka nie wpłynie na smak likieru.
Likier krówkowy na Thermomix. Jak przygotować?
Podpowiadamy, jak po kroku przygotować pyszny likier krówkowy. Zacznij od:
- Połam lub rozkrusz cukierki — im mniejsze kawałki, tym lepiej się rozpuszczą. Krówki możesz połamać manualnie lub przemielić je około minuty na najwyższym obrocie thermomixa.
- Do kawałków krówek dolej puszkę mleka skondensowanego.
- Mieszaj i podgrzewaj masę aż do całkowitego rozpuszczenia się krówek. Zalecane ustawienia thermomixa to około pięciu minut na 3 obrocie, oraz 70 stopni Celsjusza.
- Po zakończeniu mieszania, do masy dolej szklankę czystej wódki lub wybranego przez siebie alkoholu.
- Powtórz mieszanie i podgrzewanie przy tych samych ustawieniach (3 obroty i 70 stopni Celsjusza).
Po zakończeniu pracy robota kuchennego przelej gotową nalewkę do szklanej butelki i odstaw na kilka godzin do lodówki. To wszystko! Twój domowy likier krówkowy jest gotowy do degustacji. Smacznego!