Likier – Thermomix to idealne urządzenie do jego przygotowania

2 lat temu
Zdjęcie: likier thermomix


Przygotowanie domowych likierów to jedno z najpopularniejszych zastosowań Thermomixa. Likier kawowy, krówkowy, kokosowy – możliwości jest więcej, niż jesteś w stanie sobie wyobrazić. W czym może pomóc ci wielofunkcyjny robot kuchenny?

Thermomix – stwórz dowolny likier

Gwarantujemy – jeżeli raz wypróbujesz przepisy na domowe likiery z wykorzystaniem Thermomixa, twoja przygoda nie skończy się na jednej nalewce. Funkcje jednoczesnego mieszania i podgrzewania pozwalają na szybkie przygotowanie likierów z niemal wszystkich słodkich składników.

Jakie likiery można przygotować dzięki robota kuchennego?

Za pomocą thermomixa przygotujesz likiery, takie jak:

  • likier kokosowy;
  • likier kakaowy;
  • likier kawowy;
  • likier rafaello;
  • likier kukułkowy;
  • likier kajmakowy;
  • likier piernikowy;
  • i inne.

Znaczna większość ze słodkich likierów bazuje na mleku, zwykle w formie mleka skondensowanego. Zaletą przepisów jest ich duże podobieństwo – w niemal wszystkich z nich proporcje składników do alkoholu są takie same. jeżeli więc raz z sukcesem przygotujesz pyszny likier, na pewno uda ci się powtórzyć to z innym głównym składnikiem. Smaki można ze sobą również mieszać. Przykładowo likier piernikowy będzie świetnie smakował z dodatkiem czekolady czy kajmaku.

Jak przygotować domowy likier?

Thermomix to świetne kuchenne urządzenie wielofunkcyjne, które skraca czas przygotowania niemal każdego posiłku. Jednym z najłatwiejszych przepisów na Thermomix są właśnie domowe likiery smakowe. Wystarczą ci zaledwie dwie funkcje i kilka minut, a składniki możesz po prostu wsypać do narzędzia miksującego. Co musisz wiedzieć o przygotowaniu likierów w ten sposób?

Funkcja mieszania

Tak naprawdę z funkcji robota kuchennego potrzebne będą ci jedynie funkcja mieszania i podgrzewania. Funkcja mieszania ma wiele szybkości obrotu, nie tylko więc zmiesza ze sobą składniki, ale i rozkruszy je na drobne kawałki. Przyda się to przy własnoręcznym przygotowywaniu przypraw do likieru czy łamaniu kostek czekolady i cukierków na drobne kawałki. Przy mieszaniu składników zwykle wykorzystywane są obroty średniej szybkości, czyli obrót 3–6. jeżeli chcesz rozkruszyć twarde kawałki, wybierz najszybszy z nich, czyli obrót 10.

Funkcja podgrzewania

Funkcja podgrzewania przyda się do rozpuszczenia składników w sobie, czyli np. połączenia masy czekoladowej z mlekiem. Średnią temperaturą podgrzewania przy likierach domowych jest 70 stopni. Możliwość jednoczesnego zaprogramowania funkcji mieszania z podgrzewaniem pozwala na przyśpieszenie przygotowania oraz jednolite zmieszanie się słodkiej masy na likier.

Domowy likier. Thermomix i jego niezbędne akcesoria

Wiesz już, jakie funkcje i średnie ustawienia przydadzą się przy przygotowywaniu domowych likierów w robocie kuchennym. Jakie akcesoria musi zawierać twoje urządzenie? Są to:

  • miska/naczynie miksujące;
  • pokrywa do naczynia miksującego;
  • nasadka mieszająca (tzw. motylek);
  • nasadka zgarniająca (tzw. kopystka).

To już cała filozofia – jeden robot kuchenny, funkcje mieszania i podgrzewania oraz twoje ulubione składniki. Nie pozostaje nic więcej niż przygotować pierwszy domowy likier. Powodzenia!

Idź do oryginalnego materiału