Likier toffi to nie tylko świetny dodatek do ciast i lodów, można się nim delektować również szklanka po szklance. Byleby nie przesadzić, likier jest tak smaczny, iż łatwo zapomnieć o alkoholowej zawartości. To również świetny pomysł na świąteczny lub urodzinowy prezent dla naszych bliskich. Przeczytaj, jak przygotować w domu likier toffi. Thermomix pomoże ci przygotować go bez żadnego problemu.
Likier toffi – niezbędne składniki
Aby przygotować likier, zaopatrz się w poniższą listę składników:
- 125 g cukierków o smaku toffi;
- 1 żółtko;
- 85 g cukru;
- 300 ml mleka;
- 250 ml (szklanka) wódki.
Wódkę możesz zamienić również na biały rum lub whisky. Z powyższych składników powinno wyjść około 850 ml likieru.
Przepis na Thermomix. Likier toffi krok po kroku
Aby przygotować w domu likier toffi, wykonaj kolejne kroki:
- Cukierki zamroź w zamrażarce i pozostaw na kilka godzin (najlepiej około 5 godzin).
- Wyjmij cukierki z lodówki i przełóż do naczynia miksującego.
- Mieszaj cukierki przez około 30 sekund do 1 minuty na 10 obrocie – im lepiej rozkruszą się karmelki, tym lepiej.
- Dodaj do mieszanki żółtko jajka, mleko i cukier, podgrzewaj przez pięć minut na obrocie 3 i 90 stopniach Celsjusza.
- Dodaj szklankę czystej wódki lub rumu i powtórz mieszanie przez trzy minuty.
Po pełnym zmieszaniu się składników nalewkę przelej do szklanej butelki i odstaw na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie możesz już delektować się pysznym likierem. Smacznego!