Kukułki to popularne w Polsce karmelowe cukierki nadziewane kakaem. Obydwa z tych składników idealnie nadają się do przygotowania smacznych likierów. Jak przygotować likier z kukułek?
Likier z kukułek. Potrzebne składniki
Potrzebne będzie ci zaledwie kilka składników:
- 300 g cukierków kukułek;
- 500 ml (puszka) niesłodzonego mleka skondensowanego;
- 250 ml (szklanka) wódki.
Wódkę możesz zamienić na rum lub whisky, w zależności od twoich preferencji. W wielu przepisach do likieru dodaje się również jajka. jeżeli zdecydujesz się na ich dodatek, potrzebne będą ci cztery żółtka jajek.
Likier z kukułek na Thermomix. Przepis krok po kroku
Przygotowanie likieru z kukułek zacznij od rozkruszenia cukierków na jak najmniejsze kawałki. Dzięki temu karmelowy smak lepiej rozpuści się w mleku. Możesz je połamać manualnie lub wykorzystać odpowiednie ustawienie robota kuchennego. Jakie są kroki przepisu na pyszny likier?
- Wsyp cukierki do naczynia miksującego i ustaw go na najwyższy obrót 10 i minutę miksowania.
- Do rozdrobnionych kukułek dodaj mleko skondensowane.
- Mieszaj przez trzy minuty – narzędzie ustaw na obrót 3 i 70 stopni podgrzewania.
- Dolej wódkę przez otwór w pokrywie.
- Powtórz mieszanie na tych samych ustawieniach (obrót 3 i 70 stopni).
To wszystko – twój likier z kukułek jest gotowy! Po zakończeniu mieszania przelej go do litrowej butelki i odstaw do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu napoju pozostaje już tylko cieszyć się jego słodkim smakiem.