Marokańskie pomidory są produkowane w skandalicznych warunkach!

2 miesięcy temu

Szokujące doniesienia dotyczące warunków, w jakich produkowane są marokańskie pomidory ujawnił francuski dziennik „Le Monde”. Jak się okazuje, produkcja odbywa się w skandalicznych warunkach. Szczegóły w artykule.

Ujawniono przerażające szczegóły produkcji marokańskich pomidorów. Wyzysk ludzi, niegodziwe zarobki, brak ubezpieczenia. To tylko część z ujawnionych danych. Jakie warunki panują w marokańskich szklarniach?

Śledztwo i ujawnienie prawdy

„Le Monde” opublikował szokujące informacje na temat produkcji marokańskich pomidorów. Na stronie internetowej dziennika pojawił się film pod tytułem „Ukryta strona marokańskich pomidorów sprzedawanych w Europie” („La face cachée des tomates marocaines vendues en Europe”). Materiał ukazuje życie oraz warunki, w jakich pracują osoby zatrudnione w marokańskich szklarniach.

Na filmie można z lotu ptaka zobaczyć szklarnie w prowincji Chtouka, które zajmują tam 20 000 ha. Wygląda to jak mozaika na powierzchni ziemi. Jednak autorzy filmu zabierają widzów do innego regionu, mianowicie Souss-Massa, gdzie powierzchnia szklarni zajmuje około 4 000 ha.

Marokańskie pomidory konkurują z europejskimi na rynku

Import marokańskich pomidorów do Unii Europejskiej wzrósł o 25% w latach 2019–2023. W tym ostatnim roku sprowadzono do UE niemal 500 000 ton tych warzyw. Producenci pomidorów z Hiszpanii uważają marokańskie warzywa za zagrożenie dla ich rynku. Również pozostali europejscy producenci warzyw szklarniowych uznają marokańskie pomidory za symbol nieuczciwej konkurencji. Zaś ogrodnicy z Francji i Hiszpanii wspólnie protestowali w tym roku przeciwko ich importowi, niszcząc tony pomidorów na parkingach przy francuskich i hiszpańskich supermarketach.

Marokańskie pomidory i inne warzywa z tego kraju są również obecne w naszym kraju. To one dominują w okresie zimowych w polskich sieciach handlowych. Ale również w miesiącach wiosennych i letnich w polskich supermarketach nie brakuje warzyw produkowanych w Maroku, w tym również pomidorów, które konkurują z naszymi rodzimymi warzywami przede wszystkim niższą ceną.

Pomidory marokańskie okupione ludzkim cierpieniem

Jak podaje Francuski Narodowy Instytut Produktów Rolnych i Owoców Morza (FranceAgriMer), marokańskie pomidory są tańsze o 24% od francuskich. Tak niska cena jest kusząca dla konsumentów, ale jak udowadnia przedstawiony materiał, jest osiągana kosztem ludzkiego nieszczęścia. Dzięki długiemu okresowi dostępu do słońca, które przyspiesza dojrzewanie owoców pomidorów, mogłyby one być produkowane i eksportowane przez cały rok. Nie dzieje się tak jednak w związku z umową rolną, zawartą między UE a Marokiem w 2012 r. Na jej podstawie cło na eksportowane pomidory jest zdejmowane w okresie od 1 października do 31 maja każdego roku. To właśnie na ten okres przypada największa produkcja pomidorów w Maroko. Wskutek tego w pozostałych miesiącach zmniejsza się produkcja, a co za tym idzie liczba osób potrzebnych do pracy.

Fatalne warunki pracy Marokańczyków

Z opublikowanego materiału dowiadujemy się o realiach produkcji marokańskich pomidorów. Problem zaczyna się od momentu przewozu pracowników z miasta do szklarni. Przewożeni są na miejsce na pace samochodów dostawczych. Jak informują autorzy materiału, zdarzały się już wypadki, w których pracownicy w drodze do miejsca pracy tracili życie.

Kolejną ujawnioną informacją są zarobki i czas pracy zatrudnionych osób. Czas pracy wynosi 8 h. Jednak w okresach intensywnej uprawy pracownicy pracują po 12 h. Tydzień pracy wynosi 6 dni. Zaś stawka za godzinę to 1 euro.

Następnie warto zwrócić uwagę na fakt, iż okres obniżonej produkcji skutkuje niestabilnością finansową dla pracowników. Wielu z nich traci wówczas pracę, a więc również środki do życia. Pracownikom nie przysługuje żadne ubezpieczenie społeczne, a także nie posiadają żadnych środków ochrony osobistej. Ten ostatni punkt powoduje dodatkowe zaniepokojenie, uwzględniając fakt używania pestycydów w uprawach szklarniowych.

To pierwsza część śledztwa w sprawie skandalicznych warunków pracy, w jakich produkowane są marokańskie pomidory. Faktycznie dostrzec możemy wyzysk ludzi oraz ogromne zaniedbania BHP względem europejskich norm. Autorzy zapowiadają pojawienie się drugiej części filmu. Czego jeszcze dowiemy się o produkcji marokańskich pomidorów? Będziemy śledzić tę sprawę i informować na bieżąco.

Źródło: lemonde.fr

Idź do oryginalnego materiału