Koło Gospodyń Chełmowianki z gminy Nowa Słupia w powiecie kieleckim podała przepis na zupę szparagową. Szparagi w medycynie ludowej uważane są za afrodyzjak, stąd zupa szparagowa nazwana została „miłosną”.
Składniki: 1 pęczek szparagów, 1 por (biała część), 2 pietruszki, 3 ziemniaki, 1 biała cebula, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 1 l wywaru z warzyw, 150 g boczku, 100 ml śmietany 12% lub 18%, 2 łyżki soku z cytryny, 50 g sera feta, sól i pieprz.
Składniki: Por dokładnie umyć, cienko pokroić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim pora wraz z cebulą i czosnkiem. Dodać ziemniaki i pietruszkę. Krótko podsmażyć. Całość zalać bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu przez około 20 minut. W międzyczasie szparagi obrać, usunąć twarde końcówki, odciąć główki. Obrane szparagi dodać do gotującej się zupy, główki dorzucić dopiero pod sam koniec, kiedy wszystkie składniki będą miękkie. Zupę zblendować na gładki krem, dolewając sok z cytryny i śmietanę w trakcie miksowania. Doprawić obficie solą i pieprzem. Przed podaniem, boczek cieniutko pokroić i wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię. Kiedy część tłuszczu się wytopi, a plasterki skurczą – chipsy są gotowe. Zupę podawać z uprażonymi chipsami, posypaną pokruszonym serem feta.
Przepis podało: Koło Gospodyń Chełmowianki.