Młode ziemniaczki pod białą pierzynką w sam raz na lato

2 dni temu
Zdjęcie: Targowisko, młode ziemniaki / fot. Canva


Koło Gospodyń Wiejskich Korale Radostowej w Bęczkowie, w gminie Górno, w powiecie kieleckim, zachęca do przygotowania młodych ziemniaczków pod białą pierzynką. To danie w sam raz na lato. Smaczne i bardzo proste do wykonania.

Składniki: 1l mleka niepasteryzowanego wiejskiego, ½ kg ziemniaków młodych, podgardle lub słonina do okrasy, ½ pęczku koperku.

Sposób przygotowania: Świeże mleko przelewamy dzień wcześniej do garnuszka i zostawiamy na około 12 godzin w ciepłym miejscu. Następnego dnia, zsiadłe mleko jest gotowe. Myjemy dokładnie ziemniaki. Gotujemy młode ziemniaki w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki są miękkie, odcedzamy. Utrzepane ziemniaczki polewamy okrasą i posypujemy dużą ilością koperku. Podajemy ze zsiadłym mlekiem.

Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Korale Radostowej w Bęczkowie.

Idź do oryginalnego materiału