Koło Gospodyń Wiejskich Korale Radostowej w Bęczkowie, w gminie Górno, w powiecie kieleckim, zachęca do przygotowania młodych ziemniaczków pod białą pierzynką. To danie w sam raz na lato. Smaczne i bardzo proste do wykonania.
Składniki: 1l mleka niepasteryzowanego wiejskiego, ½ kg ziemniaków młodych, podgardle lub słonina do okrasy, ½ pęczku koperku.
Sposób przygotowania: Świeże mleko przelewamy dzień wcześniej do garnuszka i zostawiamy na około 12 godzin w ciepłym miejscu. Następnego dnia, zsiadłe mleko jest gotowe. Myjemy dokładnie ziemniaki. Gotujemy młode ziemniaki w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki są miękkie, odcedzamy. Utrzepane ziemniaczki polewamy okrasą i posypujemy dużą ilością koperku. Podajemy ze zsiadłym mlekiem.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Korale Radostowej w Bęczkowie.

3 miesięcy temu

![Prosięta lekko drożeją. Jakie są aktualne ceny w Polsce? [SONDA]](https://static.tygodnik-rolniczy.pl/images/2025/11/06/618886.webp)


![Kukurydza 2025: jak idą żniwa? Wilgotność wysoka, cena lokalnie do 500 zł/t [RAPORT Z PÓL]](https://static.tygodnik-rolniczy.pl/images/2025/11/06/556484.webp)












