Nalewka z czosnku to świetny sposób na przeziębienie i nie tylko. Trunek ten charakteryzuje się wieloma adekwatnościami prozdrowotnymi. Wielką zaletą tybetańskiej nalewki czosnkowej jest możliwość przygotowania jej przez 12 miesięcy w roku. W związku z tym nie musisz czekać na odpowiedni okres, a dość prosty oraz całkiem szybki przepis tylko zachęca do jej przyrządzenia. Co warto wiedzieć na ten temat?
Nalewka tybetańska – jak wyglądały jej początki?
Mimo tego, iż z pewnością znasz czosnek jako warzywo, które uprawiane jest w naszym klimacie, tak jednak nalewka tybetańska nie jest polskim wynalazkiem. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi ona z azjatyckiej krainy – Tybetu. Według informacji historycznych zamieszkujący tam mnisi już od 7 wieku n.e. polecali nalewkę czosnkową jako niezwykle uniwersalny lek, który zapewnia długie życie w pełni zdrowia. Alkohol ten z pewnością jest tym, który zawsze warto mieć w domu „na wszelki wypadek”. Przede wszystkim w okresach zimowych oraz jesiennych okazuje się on zbawienny. Powszechnie wiadomo, iż czosnek to naturalny antybiotyk. W związku z tym może wspomóc on twój organizm w czasie walki z wszelkiego rodzaju infekcjami. Właśnie dlatego zwolennicy alternatywnych metod leczenia niezwykle często sięgają po nalewkę z czosnku i spirytusu.
Dlaczego nalewka tybetańska nazywana jest eliksirem długowieczności?
Nalewka z czosnku na spirytusie pozwoli ci na zachowanie młodości. Kuracja czosnkowa od dziesiątek lat pomaga ludziom w spowalnianiu starzenia się organów wewnętrznych oraz skóry. Najważniejsze jest jednak to, abyś nie zmieniał przepisu na nalewkę długowieczności. Zmiana proporcji czy samych składników z pewnością negatywnie wpłynie zarówno na smak, jak i skuteczność samego trunku. Na tym nie koniec – jeżeli chcesz, aby adekwatności czyszczące naczynia krwionośne pozostały, nie powinieneś korzystać z metalowych przedmiotów w czasie przyrządzania nalewki mnichów tybetańskich.
Nalewka tybetańska – na co pomaga?
Nalewka tybetańska okazuje się nieoceniona w usuwaniu ze ścianek tłuszczów, warstw soli, czy też złego cholesterolu, a ponadto wypłukuje nierozpuszczony wapń. Jest to niezwykle istotne, gdyż substancje te negatywnie wpływają na krążenie krwi. Tybetańska receptura pozwoli ci unormować pracę twojego całego układu sercowo-naczyniowego, poprawi koncentrację uwagi oraz pamięć, a także pozbawi wszelkich problemów z zawrotami głowy czy migreną. Co więcej, nalewka tybetańska oczyszcza organizm, poprawia przemianę materii, zapobiega zawałowi serca i pomaga w problemach ze skurczami w nogach, dusznościami oraz bólami mięśni.
Nalewka czosnkowa na spirytusie – skutki uboczne
Jednym z popularniejszych skutków ubocznych, do których może doprowadzić nalewka tybetańska, jest zgaga, bezsenność oraz tachykardia, czyli tzw. częstoskurcz serca. W czasie jej przyjmowania zwiększa się również wydzielanie soku żołądkowego oraz oddawanie moczu. jeżeli jednak takie objawy się pojawią, nie przerywaj swojej kuracji, gdyż są one tylko tymczasowe. W ich zwalczaniu pomoże ci herbata miętowa. Przyjmuj również nie mniej niż jeden litr wody dziennie, dzięki czemu zmniejszysz obciążenie, z jakim będą borykały się twoje nerki. Kiedy leczenie zostanie zakończone, dodaj do swojej diety produkty, w których nie brakuje witamin, takich jak omega-3. Czy nalewka tybetańska może być pita przez każdego?
W jakich wypadkach nalewka tybetańska jest niewskazana?
Nalewka tybetańska to trunek, który stosowany jest przede wszystkim w celach leczniczych. Istnieje jednak kilka określonych przeciwwskazań, w przypadku których należy z niej zrezygnować. Są to?
- ciąża;
- epilepsja;
- problemy z nerkami.
Musisz pamiętać o tym, iż nalewka tybetańska to naprawdę silny oraz mocno skoncentrowany środek. W związku z tym należy jej unikać także wtedy, jeżeli borykasz się z wrzodami żołądka, zapaleniem jego błony śluzowej czy innymi schorzeniami, które są powiązane z tym organem.
Czosnkowa nalewka tybetańska – jak ją przygotować?
Nalewka tybetańska jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Jedyne składniki, jakich będziesz potrzebował, to:
- 350 g obranego czosnku polskiego;
- 200 ml czystego spirytusu spożywczego.
Jak widzisz, do przyrządzenia trunku konieczne są zaledwie dwa produkty. Nie warto dodawać innych, ponieważ to właśnie te składniki są najważniejsze dla jej smaku i adekwatności. Inne mogłyby wyłącznie pozbawić twój alkohol wszelkich leczniczych atutów, a to one mają największe znaczenie.
Przygotowanie:
- przygotuj naczynie z zamykaniem, najlepiej w tej roli sprawdzi się słoik;
- obierz czosnek, rozgnieć go i pozostaw na 10 minut w takim miejscu, aby miał kontakt ze świeżym powietrzem;
- przełóż warzywo do słoika, zalej alkoholem oraz szczelnie zamknij;
- słoik owiń ciemną tkaniną oraz pozostaw w chłodnym miejscu na 10 dni. Innym sposobem jest umieszczenie go w lodówce na 4 doby bez konieczności owijania. Co jakiś czas potrząśnij naczyniem;
- kiedy czas minie, przecedź mieszaninę oraz pozostaw na jeden, dwa dni w chłodnym miejscu;
- po upływie kilkudziesięciu godzin twoja nalewka tybetańska będzie gotowa. Teraz możesz rozlać ją do wyparzonych butelek.
Nalewka tybetańska – jak wygląda jej poprawne dawkowanie?
Spirytus oraz czosnek będą wpływały na twój organizm leczniczo tylko wtedy, jeżeli zadbasz o poprawne dawkowanie nalewki tybetańskiej. Sposób stosowania jest odgórnie określony i powinieneś się go ściśle trzymać. W przeciwnym razie efekt może nie być taki, jakiego byś się spodziewał. Jak wygląda dawkowanie eliksiru młodości?
- 1 dzień – trzy dawki w ciągu jednego dnia: 1 kropla rano, 2 krople po południu, 3 krople wieczorem;
- 2 dzień – trzy dawki w ciągu jednego dnia: 4 krople rano, 2 krople po południu, 3 krople wieczorem,
- 3 dzień – trzy dawki w ciągu jednego dnia: 7 kropli rano, 8 kropli po południu, 9 kropli wieczorem,
- 4 dzień – trzy dawki w ciągu jednego dnia: 10 kropli rano, 11 kropli po południu, 12 kropli wieczorem,
- 5 dzień – trzy dawki w ciągu jednego dnia: 13 kropli rano, 14 kropli po południu, 15 kropli wieczorem,
- 6-10 dzień – spożywaj alkohol zupełnie na odwrót, zmniejszając dawki o jedną kroplę.
- 11 dzień aż do końca butelki – pij 25 kropli 3 razy dziennie.
Nalewka tybetańska to sprawdzony trunek, który stosowany jest od setek lat. Jego przygotowanie jest naprawdę proste oraz szybkie, a prozdrowotne adekwatności zachęcają do samodzielnego przyrządzenia alkoholu. Pamiętaj o odpowiednim dawkowaniu i ciesz zdrowym organizmem!