Nalewka z aronii na bimbrze — przepis na zdrowy i aromatyczny trunek

1 rok temu
Zdjęcie: nalewka z aroni na bimbrze


Aronia

Aronia, zwana też jarzębiną czarną, to prawdziwa bomba witaminowa. Owoce te zawierają duże ilości witaminy C, flawonoidów i antocyjanów. Regularne spożywanie aronii wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Dlatego aroniówka jest polecana osobom zmagającym się z chorobami układu krążenia i cukrzycą.

Składniki na nalewkę z aronii na bimbrze

Aby przyrządzić aroniówkę na domowym spirytusie, potrzebne będą:

  • 1 kg aronii,
  • 2 l wody,
  • liście malin lub wiśni,
  • 1 kg cukru,
  • cukier waniliowy,
  • kwasek cytrynowy,
  • 1 l bimbru.

Jak zrobić nalewkę z aronii na bimbrze?

Przygotowanie aroniówki na domowym spirytusie jest proste. Owoce aronii mrozimy, a następnie gotujemy z liśćmi malin i wodą. Po odstaniu przecedzamy, dodajemy cukier, wanilię, kwasek i na końcu wlewamy bimber. Tak sporządzoną nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy na kilka miesięcy. W tym czasie aroniówka nabiera intensywnego smaku i aromatu.

Domowa aroniówka na bimbrze to prawdziwa gratka dla podniebienia i zdrowia. Ma ona wyrazisty, owocowy smak i bukiet, a także działa niczym witaminowa bomba. Kilka kieliszków takiej nalewki zimą to prawdziwa aromatyczna przyjemność i skuteczna broń na infekcje. Warto więc spróbować i przyrządzić ten wyśmienity trunek samemu.

Idź do oryginalnego materiału