Żurawina od setek lat wykorzystywana była w tzw. medycynie naturalnej. To właśnie jej liście oraz owoce znalazły tam swoje główne zastosowanie. Pomogły setkom ludzi, a słodkie i czerwone owoce nadające się do bezpośredniego spożycia zachęcają swoim smakiem. Najczęściej jednak żurawina używana jest do takich domowych przetworów, jak soki, dżemy, syropy oraz oczywiście nalewki.
Jakimi adekwatnościami charakteryzuje się nalewka z żurawiny?
Żurawina jest rośliną, która na porządku dziennym wykorzystywana jest w ziołolecznictwie. Jej spożywanie zaleca się szczególnie osobom, które mają problemy z układem moczowym. Zapobiega ona powstawaniu niektórych typów kamieni na nerkach, które są niezwykle bolesne. Co więcej, ułatwia oczyszczenie organizmu z wszelkich szkodliwych substancji, a także znacząco usprawnia działanie układu pokarmowego. Ponadto spowalnia proces starzenia się komórek oraz uaktywnia te, które działają w mózgu. Jeśli wspomnimy jeszcze o działaniu przeciwzapalnym, antybakteryjnym oraz tonizującym, zauważysz, iż żurawina okazuje się pomocna w leczeniu większości chorób cywilizacyjnych. Jeśli sama w sobie ci nie smakuje, spróbuj przygotować prostą nalewkę z żurawiny, a na pewno nie będziesz żałował.
Nalewka z żurawiny – jak wybrać odpowiednie owoce na alkohol?
Według doświadczonych osób, które na co dzień zajmują się tworzeniem nalewek, najlepsze owoce to te, które zbierzesz samodzielnie. Są one znacznie lepsze niż żurawina pochodząca z hodowli. jeżeli jednak nie masz czasu ani ochoty, aby w czasie jesieni przemierzać kolejne kilometry przez leśne torfowiska oraz bagna, postaw na produkt ze sklepu. Z jego pomocą także będziesz w stanie stworzyć pyszny alkohol.
Nalewka z żurawiny – przepis na domowy trunek
Pierwszy przepis, jaki zostanie przez nas przedstawiony, to tzw. klasyczna nalewka żurawinowa. Wybierz ją, jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z tego typu alkoholem. W takich wypadkach nie warto psuć smaku staropolskiej nalewki z żurawiny dodatkowymi składnikami czy aromatami. Trunek ten sam w sobie ma wiele zapachu, smaku oraz koloru, z którym warto się zapoznać. Jakie produkty musisz przygotować?
- 0,5 kg dojrzałej oraz świeżej żurawiny;
- 300 ml spirytusu;
- 200 ml przegotowanej wody;
- 100 g cukru.
Składniki te pozwolą Ci na wyprodukowanie jednej butelki nalewki żurawinowej. W przypadku, gdy chcesz przygotować jej więcej, powiel ilość produktów w stosunku 1:1.
Nalewka z żurawiny – przygotowanie:
- przygotuj alkohol poprzez wymieszanie spirytusu i przegotowanej wody;
- świeże owoce charakteryzują się swoją twardą skórką, dlatego delikatnie je zmiażdż, dzięki czemu maceracja będzie prostsza, a smak i kolor nalewki z żurawiny na spirytusie o wiele lepszy;
- przygotowaną żurawinę wrzuć do słoika i zalej alkoholem. Dopilnuj, aby wszystkie owoce zostały nim przykryte;
- szczelnie zamknij naczynie oraz pozostaw je w ciemnym miejscu na około 14 dni;
- po tym czasie płyn zlej do butelki, a owoce, które zostaną w słoiku zasyp cukrem;
- pod jego wpływem mikstura powinna w ciągu kilku dni zamienić się w syrop, a także wyciągnąć wiele soku z owoców. Co jakiś czas wstrząśnij słoikiem, dzięki czemu proces zostanie przyspieszony;
- po rozpuszczeniu się cukru zlej syrop oraz dodaj go do nalewu. Wszelkie pozostałości po żurawinie mocno odciśnij dzięki czystego kawałka materiału, dzięki czemu wykorzystasz każdą kroplę soku;
- nalewka z żurawiny może zostać zabutelkowana. Zamknij ją szczelnie i schowaj w ciemne i chłodne miejsce na około 3 miesiące. Z upływem czasu jej smak będzie tylko i wyłącznie się polepszał.
Nalewka z suszonej żurawiny – jak ją przygotować?
Nie ma co się oszukiwać, suszona żurawina to produkt, który znacznie prościej otrzymać niż świeże owoce. Właśnie dlatego nalewka z żurawiny suszonej na bimbrze czy wódce to bardzo popularny trunek. Aby go przyrządzić, będziesz potrzebował:
- 400 g suszonej żurawiny;
- 1 i 1/3 szklanki cukru;
- 800 ml wódki.
Prosta nalewka z żurawiny – przygotowanie
- dokładnie umyj owoce suszonej żurawiny. Producenci często wykorzystują siarkę do ich konserwacji, której smak nie jest pożądany;
- wsyp żurawinę do słoja, dodaj cukier i wymieszaj, następnie dodaj alkohol;
- zakręcony słoik odstaw na około 2 tygodnie w ciepłe miejsce, co jakiś czas mieszając swój trunek;
- kiedy minie 14 dni, nalewka z żurawiny będzie gotowa, dlatego śmiało możesz ją przefiltrować przez sitko i rozlać do butelek;
- pozostaw ją w chłodnym miejscu na około 3 miesiące, aby nabrała aromatu.
Ciemniejszy kolor nalewki z suszonej żurawiny nie powinien cię martwić – jest to zupełnie normalne.
Miodowa nalewka z żurawiny – co warto wiedzieć?
Dodanie miodu do nalewki z żurawiny to naprawdę świetne rozwiązanie. Bez względu na to, czy przygotowujesz swój trunek na wódce, spirytusie czy bimbrze, produkt ten sprawdzi się idealnie. Nie chodzi tylko i wyłącznie o same walory smakowe, które są bardzo istotne, ale także o adekwatności prozdrowotne. Miód pomoże ci w leczeniu przeziębień, a także działa profilaktycznie przeciw różnym infekcjom. W jaki sposób go używać? Śmiało możesz to robić proporcjonalnie zamiast cukru. Idealnie dopełni smak twojego trunku niezależnie od tego, czy powstał z owoców świeżych czy suszonych. Nie możemy jednak zapomnieć o tym, iż taka nalewka z żurawiny może być spożywana tylko i wyłącznie raz dziennie w niedużym kieliszku. Dzięki takiej procedurze podniesie ona odporność oraz poprawi ogólną kondycję organizmu. W związku z tym warto, abyś dodał ją do swojej codziennej diety.
Nalewka z żurawiny to niepowtarzalny trunek, którego powinien spróbować każdy z nas. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a możliwość rozmaitych wariantów oraz dodania swoich preferowanych produktów spodoba się większości osób. Właśnie dlatego warto podjąć się pracy nad swoim własnym alkoholem.