Zdjęcie: Jeżyny / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce
Zarówno owoce, jak i liście jeżyny, zwanej też ostrężyną, od wieków cenione były w kuchni i medycynie ludowej. Cenna roślina leśna, coraz chętniej uprawiana także na plantacjach, daje ogromne korzyści. Można się po nią wybrać do lasu.
Sierpień to miesiąc, kiedy łatwo sięgnąć po owoce jeżyny i wykorzystać ich zdrowotne adekwatności. Jest dostępna nie tylko w sklepach i na straganach, ale i w lasach, gdzie obficie owocuje. Z lasu czy z działki można także przynieść liście jeżyny i przygotować z nich zdrowe napary.
Liście jeżyny stosowane jest doustnie jako lek przeciwbiegunkowy i ściągający. Wskazane są również do stosowania zewnętrznego w stanach zapalnych skóry i do sporządzania płukanek w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.
Jeżyny są coraz popularniejsze i łatwiejsze w uprawie niż spokrewnione z nimi maliny. Nie potrzebują żyznej gleby i rzadziej są porażane przez patogeny. jeżeli zapewni się im minimum opieki, plonują bardzo obficie. Owoce mają nie tylko smaczne, ale i wartościowe dla zdrowia. Zalecane są w zapobieganiu nowotworom i miażdżycy.
Jak przygotować zdrowy napój z liści jeżyny? Leśnicy podpowiadają.
Składniki: 2 łyżki liści jeżyny, ½ litra wody, kilka świeżych lub suszonych owoców jeżyny, 1 łyżeczka miodu leśnego.
Sposób przygotowania: Do dzbanka wrzucamy liście jeżyny, mogą być świeże lub suszone. Zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 15 minut do zaparzenia. Odcedzamy i dodajemy łyżeczkę miodu do smaku. Do herbatki dorzucamy kilka suszonych lub świeżych owoców jeżyny.
Przepis zaczerpnięty od leśników z Lasów Państwowych.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.


