Niebezpieczna toksyna w mące pszennej. Pilny komunikat GIS

2 tygodni temu
Zdjęcie: Niebezpieczna toksyna w mące pszennej. Pilny komunikat GIS


Zagrożenie

– Główny Inspektor Sanitarny (GIS) został poinformowany, o wykryciu w badaniach właścicielskich obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej określonej poniżej.

Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może stwarzać zagrożenie dla zdrowia ludzi. Obecność STEC w produktach spożywczych może ponadto być przyczyną krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności.

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Szczegóły dotyczące produktów

Nazwa produktu: MĄKA PSZENNA UNIWERSALNA TYP 650, 1 KG, Dobre plony

Numer partii/ daty minimalnej trwałości: 29.09.2025 oraz 30.09.2025

Producent: GoodMills Polska Sp. z.o.o., Diamentowa 2, 47-341 Stradunia

Dystrybutor: ALDI Sp. z o.o., Niedźwiedziniec 10, 41-506 Chorzów

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

Dystrybutor we współpracy z producentem niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań wdrożył procedurę wycofania produktu z obrotu oraz poinformował organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Dodatkowo zamieścił informację dla klientów na swojej stronie internetowej (https://www.aldi.pl/narzedzia/recalls/wycofanie-produktu–mka-pszenna-marki-dobre-plony.html)

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać produktu z partii objętych komunikatem.

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Zdjęcia (1)


Źródło: GIS

Idź do oryginalnego materiału