Niedobory składników pokarmowych a plon kalafiorów i brokułów

4 miesięcy temu

Niedobory składników pokarmowych w roślinie powodują anomalie w jej wzroście i rozwoju. A także w przebiegu procesów biochemicznych i fizjologicznych, zachodzących w jej organizmie. Dlatego aby nie powodować strat w uprawie kalafiorów i brokułów istotne znaczenie ma racjonalne nawożenie, pozwalające na optymalne zaopatrzenie roślin w najważniejsze pierwiastki.

W artykule przeczytasz, jaki wpływ na uprawę kalafiorów i brokułów mają niedobory składników pokarmowych, jak przekłada się to na straty plantatora, a wreszcie — jak zaradzić problemowi.

Niedobory makro- i mikroelementów w uprawie kalafiorów i brokułów

Zarówno kalafior, jak i brokuł są wrażliwe na niedobór podstawowych makro- oraz niektórych mikroskładników, głównie molibdenu i boru. Z uwagi na dużą wrażliwość tych gatunków, niedostatek składników pokarmowych jest szczególnie groźny w uprawie tych roślin. Bowiem powoduje on szereg zaburzeń nieinfekcyjnych, które negatywnie wpływają na wielkość i jakość plonu. Zaburzenia spowodowane niedoborami pierwiastków uwidaczniają się szczególnie w latach dotkniętych anomaliami pogodowymi. Gdyż powodują one nieodpowiedni skład makro- i mikroelementów w glebie.

Objawy niedoborów pierwiastków na kalafiorze i brokule

Jakie są symptomy niedoboru podstawowych pierwiastków mających znaczenie w uprawie kalafiorów i brokułów? Jakie zaburzenia powodują? Przypomnijmy:

  • Niedobór azotu powoduje chlorozy oraz przebarwienia zwykle na starszych liściach, może też być przyczyną niewyrośniętych róż, czy zjawiska pośpiechowatości (guzikowatości, czyli przedwczesnego tworzenia małych róż).
  • Niedobór potasu objawia się na starszych liściach. Stają się one ciemnozielone w środku, natomiast ich wierzchołki zaczynają żółknąć. Występuje również chloroza obejmująca brzegi liści. Róże tworzą się małe, o luźnej budowie.
  • Niedobór fosforu powoduje żółknięcie starszych części liści, które zmieniają kolor na fioletowy, przebarwiając się między nerwami, szczególnie na spodniej stronie blaszek. Tworzenie róż jest słabe i opóźnione. Niedobór fosforu ujawnia się również na liściach młodych, w postaci białych lub żółtych plam. Te stopniowo zlewają się, powodując zasychanie liści oraz brązowienie pąków kwiatowych, a także całkowitą deformację lub zanik stożka wzrostu.
  • Niedobór boru u brokułów powoduje jamistość głąba.
  • Niedobór molibdenu powoduje zwężenie liści do łyżeczkowatego kształtu oraz ich przebarwienie na jasnozielony kolor. Jest to charakterystyczne zaburzenie zwane „biczykowatością liści”.

Niedobory składników pokarmowych – jak im zapobiegać?

Aby niedobory składników pokarmowych w ogóle nie miały miejsca, warto przed uprawą zrobić analizę gleby określającą zawartość makro- i mikroelementów. Natomiast przy interwencyjnym podawaniu brakujących składników nawozowych, dobrze jest podać je dolistne. Jest to istotne szczególnie w czasie przedwiosennych roztopów oraz podczas majowo-czerwcowych intensywnych opadów deszczu. Bowiem wówczas zostaje wypłukanych wiele składników pokarmowych z gleby. Z kolei w takich warunkach posypowe stosowanie nawozów jest utrudnione, z uwagi na wodę stojącą na polach i nasiąkniętą nią glebę.

Brokuły i kalafiory należą do warzyw o wysokich potrzebach nawozowych, dlatego warto wprowadzić nawożenie organiczne jako uzupełnienie stosowania nawozów mineralnych. Nawozem, na który warzywa te bardzo dobrze reagują jest obornik. Bowiem dostarcza on do gleby, oprócz składników pokarmowych, dużą ilość masy organicznej. Pozytywnie wpływa na życie mikrobiologiczne oraz poprawia strukturę gleby. Likwidowanie niedoborów boru polega na unikaniu wapnowania na krótko przed sadzeniem roślin, a także stosowaniu nawozów wzbogaconych tym mikroelementem.

Idź do oryginalnego materiału