Trend stosowania zamienników mięsa wśród części niemieckiego społeczeństwa przez cały czas nie słabnie, a rynek wegetariańskich i wegańskich alternatyw dla mięsa przez cały czas rośnie – choć w mniej dynamicznym tempie niż w ostatnich latach. Według Federalnego Urzędu Statystycznego w Niemczech w 2024 r. wyprodukowano o 4,0% więcej substytutów mięsa niż w roku poprzednim, a liczba ta jest ponad dwukrotnie większa niż w 2019 r. Pomimo tego wzrostu, wartość substytutów mięsa pozostaje stosunkowo niska w porównaniu z produktami mięsnymi, a spożycie mięsa w Niemczech również nieznacznie wzrosło.
Niemcy: Rośnie produkcja alternatyw mięsnych. Z protoplastą jednak nie ma szans
cenyrolnicze.pl 2 miesięcy temu
- Strona główna
- Rolnictwo
- Niemcy: Rośnie produkcja alternatyw mięsnych. Z protoplastą jednak nie ma szans
Powiązane
Tego się Tusk nie spodziewał! Dywersja Kołodziejczaka
7 godzin temu
Polecane
Miliony na stole. Tyle Świątek zarobiła już w Cincinnati
55 minut temu
To już oficjalne. Oto data i godzina finału z Igą Świątek
1 godzina temu
Świątek niemal upadła i wygrała punkt: awans do finału
1 godzina temu