Trend stosowania zamienników mięsa wśród części niemieckiego społeczeństwa przez cały czas nie słabnie, a rynek wegetariańskich i wegańskich alternatyw dla mięsa przez cały czas rośnie – choć w mniej dynamicznym tempie niż w ostatnich latach. Według Federalnego Urzędu Statystycznego w Niemczech w 2024 r. wyprodukowano o 4,0% więcej substytutów mięsa niż w roku poprzednim, a liczba ta jest ponad dwukrotnie większa niż w 2019 r. Pomimo tego wzrostu, wartość substytutów mięsa pozostaje stosunkowo niska w porównaniu z produktami mięsnymi, a spożycie mięsa w Niemczech również nieznacznie wzrosło.
Niemcy: Rośnie produkcja alternatyw mięsnych. Z protoplastą jednak nie ma szans
cenyrolnicze.pl 3 miesięcy temu
- Strona główna
- Rolnictwo
- Niemcy: Rośnie produkcja alternatyw mięsnych. Z protoplastą jednak nie ma szans
Powiązane
Kapusty - ceny na rynkach hurtowych
2 godzin temu
Hale stalowe w rolnictwie – Dlaczego warto? 6 zalet
9 godzin temu
Jabłek przemysłowych nieco więcej. Co robią zakłady?
11 godzin temu