W Warszawie odbyły się obchody pięciolecia Nobu Hotel Warsaw – pierwszego obiektu tej marki w Europie Środkowo-Wschodniej. Jubileusz przyciągnął uwagę całej branży hotelarskiej, ponieważ po raz pierwszy w Polsce spotkali się wspólnie trzej współtwórcy marki Nobu Hospitality: Chef Nobu Matsuhisa, Robert De Niro i Meir Teper.
Gospodarze przywitali gości w symboliczny, tradycyjny sposób – chlebem ze śledziem oraz kieliszkiem wódki. Założyciele marki otrzymali również manualnie wykonane talerze z Zakładów Ceramicznych w Bolesławcu. Podczas uroczystości Meir Teper wspominał o swoich polskich korzeniach i zauważył, jak bardzo zmieniła się Polska na przestrzeni ostatnich dekad.
Robert De Niro, który był w Polsce ponad 30 lat temu, zwrócił uwagę na skalę transformacji Warszawy i jej dzisiejszy charakter.
Jednym z najbardziej symbolicznych momentów wieczoru była ceremonia Kagami Biraki – tradycyjny japoński rytuał otwarcia beczki sake, który ma przynosić pomyślność. Wzięli w niej udział współzałożyciele marki, a zaproszeni goście mogli wznosić toasty za kolejne lata działalności warszawskiego Nobu.
Artystycznym punktem programu był występ pianisty Tony’ego Yike Yanga, laureata Konkursu Chopinowskiego z 2015 roku. Po koncercie odbyła się kolacja Omakase, przygotowana przez samego Chefa Nobu Matsuhisę. Szef kuchni, zgodnie ze swoją filozofią, podchodził do gości i obserwował ich reakcje na serwowane potrawy, traktując to jako część doświadczenia kulinarnego.
Podczas jubileuszu zapowiedziano również kolejny krok w rozwoju marki w naszym kraju – powstanie Nobu Hotel Kraków. Obiekt ma mieścić także Nobu Cultural District, przestrzeń łączącą sztukę, design i gastronomię. To pierwszy tego typu projekt w Polsce, który wpisuje się w koncepcję marki polegającą na integrowaniu lokalnej kultury z globalnym stylem Nobu.
Marka Nobu Hospitality, stworzona przez Chefa Nobu Matsuhisę, Roberta De Niro i Meira Tepera, działa w tej chwili na pięciu kontynentach, prowadząc ponad 50 restauracji i blisko 20 hoteli. Filozofia Nobu łączy japońskie dziedzictwo kulinarne z nowoczesnym wzornictwem i lokalną tożsamością miejsca.
Warszawski hotel otwarto w 2020 roku. Oferuje 117 pokoi i apartamentów, restaurację Nobu, bar, strefę fitness oraz przestrzenie konferencyjne i eventowe. Architektura budynku łączy modernistyczną część historyczną z nowoczesną bryłą w duchu japońskiego minimalizmu, tworząc jeden z najbardziej rozpoznawalnych obiektów hotelowych w stolicy.

1 dzień temu







