
Przedstawiamy nową kreację, która może zainteresować sadowników z całej Europy. Lilibet to wczesna, dwukolorowa i smaczna odmiana jabłoni odporna na parcha. Opracowana w CIV i zaprezentowana w Piemoncie, ma szansę stać się alternatywą dla popularnej Gali.
Nowa odmiana jabłoni odporna na parcha została pokazana sadownikom podczas wydarzenia „Dzień Lilibet” w regionie Piemont. W prezentacji uczestniczyło ponad 100 producentów i specjalistów, którzy mogli obejrzeć pierwszą komercyjną plantację tej odmiany. Jej szczególną cechą jest naturalna odporność na parcha, co może znacząco ułatwić ochronę sadu.
Lilibet — charakterystyka i cechy owoców
Nowa odmiana wyróżnia się kilkoma istotnymi parametrami.
Jej drzewa mają formę kompaktową, stożkową (konika), wysmukłą, ale otwartą, z krótkimi odległościami między regularnymi piętrami gałęzi. Rosną średnio silnie. Kwitną wcześnie w sezonie. Owocują zarówno na krótkopędach, jak i dłuższych gałęziach. Zbiór owoców przypada na około tydzień do 5 dni przed zbiorem Gali.
Atrakcyjne jabłka są dwukolorowe — o żółtawym bazowym kolorze skórki z jaskrawoczerwonym rumieńcem na 50–60% powierzchni owocu. Rozmiar owoców jest optymalny (75–85 mm). Miąższ charakteryzuje się niską kwasowością (jest wyjątkowo słodki), chrupkością i soczystością. Brix i kwas jabłkowy to odpowiednio — 13,5° i 3,3 g/l. Jabłka tej odmiany zachowują chrupkość i soczystość miąższu
przez długi czas. Dobrze się przechowują przez co najmniej 8 miesięcy.
Ponadto właśnie dzięki odporności na parcha owoce zachowują dobrą jakość w czasie przechowywania, co zwiększa ich przydatność handlową i transportową.
Odmiana jabłoni odporna na parcha a produkcja w Europie
Projekt Lilibet realizowany jest przez włoskie Konsorcjum Szkółek CIV we współpracy z firmą Sanifrutta, która posiada wyłączne prawa do produkcji i dystrybucji tej odmiany w Europie. Eksperci podkreślają, iż Lilibet® CIVM35* sprawdza się nie tylko w Piemoncie. Konkretnie to może być uprawiana także w innych regionach, w tym poza granicami Włoch. Jej odporność na parcha ogranicza potrzebę intensywnego stosowania środków ochrony roślin. Czyli ta cecha wpisuje się w rosnące wymagania unijnej polityki rolnej dotyczącej redukcji chemicznej ochrony.
Odmiana jabłoni odporna na parcha — czy dla polskich sadowników?
Dla polskich producentów jabłek informacja o pojawieniu się kolejnej odmiany odpornej na parcha może mieć istotne znaczenie. Szczególnie dlatego, iż w naszych warunkach klimatycznych parch jabłoni jest sporym zagrożeniem. Dlatego też każda odmiana jabłoni odporna na parcha pozwala zmniejszyć koszty ochrony. Do tego ryzyko strat powodowanych przez tę chorobę w trakcie przechowywania i transportu. Jednocześnie odpowiada na oczekiwania rynku, który poszukuje owoców trwałych, dobrze wybarwionych i smacznych. Niewątpliwie trwałość owoców i możliwość długiego przechowywania zwiększają atrakcyjność odmiany Lilibet dla producentów i handlowców.
Jednakże Lilibet wprowadzana jest na rynek w ramach tzw. projektów klubowych. To ekskluzywne inicjatywy, w których tylko oficjalni licencjobiorcy mogą produkować i sprzedawać daną odmianę. Dzięki temu możliwe jest zapewnienie jednolitej jakości owoców. Ponadto skuteczna promocja na rynkach międzynarodowych oraz budowanie rozpoznawalności marki. W przypadku Lilibet celem jest stworzenie produktu premium. Czyli jabłka o wyjątkowych walorach smakowych, odpornego na choroby i dostępnego wyłącznie od wybranych producentów.
Jabłoń odporna na parcha do tego smaczna, krucha i soczysta
Pojawienie się odmiany Lilibet to istotny sygnał dla europejskiego i polskiego sadownictwa. Nowa odmiana jabłoni odporna na parcha łączy odporność na choroby z walorami smakowymi i atrakcyjnym wyglądem owoców. Może stać się wartościowym uzupełnieniem oferty odmian wczesnych, a jej potencjał komercyjny będzie zależał od zainteresowania sadowników i odbiorców rynku owocowego.
C.I.V. jest jedną z najbardziej uznanych prywatnych organizacji działających w tej chwili na świecie w zakresie badań i rozwoju truskawek, jabłek, gruszek i podkładek. CIV opracowuje doskonałe projekty innowacji odmianowych i produkuje certyfikowany materiał rozmnożeniowy. Jej programy doskonalenia genetycznego mają na celu oferowanie producentom i konsumentom najnowocześniejszych produktów, które w coraz większym stopniu spełniają potrzeby lepszej jakości, odporności na główne choroby roślin/owoców, zrównoważonego rozwoju i poszanowania środowiska.
Źródło: CIV