
Nowy wirus papryki PeWBVYV rozprzestrzenia się w Europie. W tym roku w Hiszpanii zainfekowanych zostało około 1000 hektarów upraw.
W 20205 r. około 1000 hektarów upraw papryki w Hiszpanii zostało zainfekowanych nowym wirusem PeWBVYV. Co to za wirus i jakie straty powoduje? Sprawdzamy.
Nowy wirus papryki PeWBVYV
Wirus PeWBVYV (wirus żółtaczki nerwów) to nowy gatunek wirusa z grupy polerowirusów. Jest przenoszony przez niektóre gatunki mączlika ostroskrzydłego (Bemisia tabaci). Aczkolwiek w 2024 r. w jednej ze szklarni w Almerii odnotowano zakażenie, w którym nie stwierdzono obecności tego wektora.
Objawami choroby są:
- żółknięcie liści;
- przebarwienie owoców;
- utrata smaku (mdły smak).
W przypadku silnego zainfekowania plantacji, nowy wirus papryki powoduje ogromne straty, bowiem owoce nie nadają się do sprzedaży.

W 2025 r. około 1000 hektarów upraw papryki w Hiszpanii zostało zainfekowanych nowym wirusem PeWBVYV.
fot. zrzut ekranu/www.gfactueel.nl
Wirus PeWBVYV po raz pierwszy wykryty w 2016 r. w Izraelu
Wirus PeWBVYV został po raz pierwszy wykryto i opisano w 2016 r. w Izraelu w uprawie papryki w Dolinie Jordanu. Zaś następnie odnotowano go na północnym wybrzeżu, gdzie spowodował duże straty na plantacji tego warzywa.
W Hiszpanii 1000 ha upraw papryki zainfekowanych nowym wirusem
Wirus PeWBVYV pojawił się w Hiszpanii w 2024 r., atakując plantacje papryki. Co ciekawe, gdy w styczniu br. odkryto tego nowego wirusa w uprawie papryki, nie było żadnych dowodów na to, iż jego wektorami są mszyce, co jest rzadkością w przypadku wirusów tego typu. Zamiast tego potwierdzono, iż przenoszą go mączliki ostroskrzydłe.
Szacuje się, iż w marcu 2025 r. około 1000 hektarów upraw papryki (z łącznej powierzchni 10 000 hektarów) w Almerii zostało zainfekowanych tym wirusem. Analiza laboratoryjna wykazała mieszaną infekcję obejmującą zarówno wirus PeVYV, jak i PeWBVYV.
Ściśle mówiąc, zainfekowane plantacje papryki zlokalizowane są w regionach El Ejido, Roquetas de Mar i Nijar. To gminy w Almerii, która jest częścią Andaluzji. Zaś ogólnie mówiąc, chodzi o rejon rozciągający się wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego w południowo-wschodniej Hiszpanii.
Źródło: www.hortidaily.com