Obowiązek raportowania ESG odroczony o dwa lata

1 tydzień temu

28 lipca 2025 roku w Dzienniku Ustaw opublikowano ustawę, która przesuwa o dwa lata obowiązek raportowania ESG (Environmental, Social, Governance). Przepisy wynikają z implementacji tzw. dyrektywy „stop-the-clock”, która została przyjęta przez Parlament Europejski na początku tego roku.

Nowe regulacje mają bezpośredni wpływ także na branżę hotelarską i gastronomiczną, zwłaszcza w przypadku dużych operatorów, grup hotelowych, firm cateringowych i sieci restauracyjnych spełniających kryteria objęcia obowiązkiem raportowania.

Zgodnie z nowelizacją, firmy, które miały rozpocząć obowiązkowe raportowanie kwestii zrównoważonego rozwoju w latach 2026 i 2027, będą musiały to zrobić dopiero dwa lata później, odpowiednio w latach 2028 i 2029. Ustawa z 9 lipca 2025 r. (Dz.U. z 2025 r. poz. 1020) wejdzie w życie 14 dni po jej ogłoszeniu.

Dla wielu przedsiębiorstw z sektora HoReCa oznacza to więcej czasu w przygotowanie się do nowych obowiązków raportowych, w tym na:

  • analizę wpływu działalności na środowisko i społeczeństwo,

  • opracowanie odpowiednich polityk i procedur ESG,

  • zebranie wymaganych danych oraz ich weryfikację.

Równolegle realizowane są w Brukseli prace nad kolejnymi modyfikacjami przepisów dotyczących raportowania ESG. Rozważane jest istotne zawężenie zakresu firm objętych obowiązkiem raportowania. Decyzje w tej sprawie mają zostać podjęte do końca 2025 roku, podczas prezydencji Danii w Radzie UE. Ewentualne zmiany będą następnie implementowane przez państwa członkowskie do prawa krajowego.

Idź do oryginalnego materiału