
Jakie są najlepsze odmiany cebuli do długiego przechowywania? Podczas wrześniowego spotkania Show Farm zaprezentowano kilka sprawdzonych standardów z hodowli firmy Hazera. A także najnowsze propozycje w tym typie.
Odmiany cebuli do długiego przechowywania firmy Hazera można było obejrzeć 17 września br. w gospodarstwie Marii i Piotra Rublewskich w miejscowości Kaniczki pod Grudziądzem.
Odmiany cebuli w typie Rijnsburger do długiego przechowywania
Producenci cebuli często stoją przed dylematem, czy wybrać do uprawy odmiany wysokoplonujące, ale nadające się głównie na przemysł, czy postawić na odmiany typu Rijnsburger, przeznaczone do długiego przechowywania. W związku z niską ceną cebuli przemysłowej w ostatnich latach, aktualnie wzrasta zainteresowanie cebulą do przechowywania. Do tego celu doskonale nadają się odmiany w typie Rijnsburger, które są dostosowane do warunków uprawy w północnej Europie. Bogatą ofertę cebuli w tym typie posiada w ofercie firma Hazera. Standardy przechowalnicze z tej firmy są doskonale znane i sprawdzone już od wielu lat. Jak mówi Wiesław Jakubowski, reprezentujący tego hodowcę:
Mamy w ofercie kilkanaście odmian cebuli w typie Rijnsburger. W tym znane i cenione standardy, które można przechowywać ekstremalnie długo, bo choćby do końca czerwca. Jak również aktualnie wprowadzamy na rynek kilka obiecujących nowości. Wszystkie Rijnsburgery z naszej oferty wyróżniają się bardzo mocną łuską, są twarde i mają cieniutką szyjkę, co zapobiega infekcjom chorobowym — podkreśla specjalista z firmy Hazera.

Odmiany cebuli do długiego przechowywania prezentowali przedstawiciele firmy Hazera.
fot. Anna Maciejuk
Standardy do długiego przechowywania
Sztandarową odmianą do bardzo długiego przechowywania, obecną w ofercie firmy Hazera od kilkunastu lat jest Centro. Jej cebule przechowują się bez strat do końca czerwca. Jest to odmiana średnio wczesna w typie Rijnsburger. Dzięki silnemu systemowi korzeniowemu, rośliny dobrze plonują w różnych warunkach glebowych. Szczypior jest wzniesiony i silnie rosnący. Zaś cebule — twarde i bardzo wyrównane. Przy tym są idealnie kuliste, z cienką szyjką i niezwykle mocną łuską w jasnym, słomkowożółtym kolorze. Warto dodać, iż duży udział w plonie stanowią cebule w kalibrze 60–80 mm o jednym stożku wzrostu. Zalecana norma wysiewu dla tej odmiany wynosi około 3,2–3,8 jedn./ha.

Sztandarową odmianą do bardzo długiego przechowywania w ofercie firmy Hazera jest Centro.
fot. Anna Maciejuk
Kolejne, dobrze już znane plantatorom odmiany cebuli do długiego przechowywania w typi Rijmnsburger to Firmo i Dormo. Ich cebule również można z powodzeniem przechować do końca czerwca. Ponadto odmiana Firmo wyróżnia się bardzo wysokim plonem. Jej kuliste cebule z cienką, dobrze zamkniętą szyjką są okryte złotobrązową łuską wysokiej jakości. Z kolei cebule Dormo cechuje wyjątkowa twardość. Są one kuliste, o bardzo mocnej, złotobrązowej łusce i cienkiej szyjce. Duża twardość cebul umożliwia ich wysokie składowanie luzem. Odmiana odznacza się ponadto silnym wigorem przez cały okres wegetacji oraz mocnym system korzeniowym, co pozwala na uzyskiwanie wysokich plonów choćby na słabszych stanowiskach.

Firmo
fot. Anna Maciejuk

Dormo
fot. Anna Maciejuk
Nowe odmiany cebuli do długiego przechowywania
Oprócz firmowych standardów w ofercie Hazery jest kilka dobrze zapowiadających się nowości w tym segmencie. Podczas wrześniowego spotkania na polach produkcyjnych zaprezentowano najnowsze odmiany przeznaczone do bardzo długiego przechowania. Mianowicie, począwszy od najwcześniejszej — Nico, Moto (37-30) i Storo. Jak przekazał Maciej Rakocy z firmy Hazera, odmiana Nico to propozycja z dobrą wczesnością i stabilnym plonem. To najbardziej uniwersalna odmiana, która wysoko plonuje na różnych glebach. Z kolei odmiana Moto wyróżnia się bardzo mocną łuską, dzięki czemu przechowuje się naprawdę bardzo długo i bez strat.

Nico
fot. Anna Maciejuk

Moto
fot. Anna Maciejuk
Generalnie przechowywanie tych nowych odmian sprawdzaliśmy przez 3 sezony. jeżeli chodzi o przechowywanie bez fazorowania, to cebule te bez problemu poleżą do kwietnia. Natomiast z fazorowaniem — do maja, czerwca — mówi Maciej Rakocy.
Specjaliści podkreślili, iż w przypadku omawianych odmian dostępne są podkiełkowane nasiona. Sprawdzają się one szczególnie w warunkach chłodnej wiosny, gdy wschody się przedłużają. W przypadku zastosowania nasion podkiełkowanych nie ma tego problemu. Bowiem wschody są szybsze i bardzo wyrównane. Przekłada się to na łatwiejszą ochronę przeciwko chwastom.

Storo
fot. Anna Maciejuk