Odmiany jęczmienia ozimego 2023. TOP 10 najplenniejszych

1 rok temu

Na podstawie wyników badań przeprowadzonych przez COBORU prezentujemy najwyżej plonujące odmiany jęczmienia ozimego w 2023 r. Oczywiście bierzemy pod uwagę różne typy jęczmienia i poziomy agrotechniki. Do tego pokrótce prezentujemy wybrane cechy odmian.

Spośród zarejestrowanych w Polsce, wg stanu na 1 sierpnia 2023 r. wybraliśmy te odmiany jęczmienia ozimego, które w badaniach COBORU wydały najwyższy plon. Ściślej mówiąc, przedstawiamy Top 10 odmian jęczmienia wielorzędowego i Top 10 odmian jęczmienia dwurzędowego.

Uprawa jęczmienia ozimego w Polsce

Według Głównego Urzędu Statystycznego uprawa jęczmienia ozimego w 2023 r. zajęła łącznie w Polsce 0,3 mln hektarów. Mimo iż popularność uprawy tej rośliny zbożowej się zwiększa, to wciąż zajmuje ona pod względem areału ostatnie miejsce spośród zbóż ozimych. Mianowicie przed nią są, w kolejności od największej zajmowanej powierzchni: pszenica (2,3 mln ha), pszenżyto (1,1), żyto (0,7). Natomiast w rankingu popularności uprawy zbóż wyprzedza je także owies (0,5 mln ha). Jednak jeżeli zsumujemy powierzchnię uprawy jęczmion — ozimego i jarego, wówczas uzyskamy 0,6 mln ha.

Średni plon jęczmienia ozimego w 2023 r. wyniósł wg szacunkowych danych GUS 48,6 dt z ha. Natomiast łączne zbiory ziarna uzyskane w 2023 r. mają wynięść 1,7 mln ton.

Najplenniejsze odmiany jęczmienia ozimego 2023 — TOP 10 wielorzędowych pastewnych

Jak zatem do powyższych danych odnośnie plonu z hektara mają się topowe 10 odmian jęczmienia ozimego? Ich potencjał jest doprawdy imponujący.

Wzorcowa odmiana spośród badanych w COBORU przy

  • przeciętnym poziomie agrotechniki plonowała na poziomie 90,9 dt z ha.

Natomiast

  • przy wysokim poziomie agrotechniki plon odmiany wzorcowej wyniósł w 2023 r. 104,2 dt z ha.

Tabela 1. Plon ziarna 10. odmian jęczmienia ozimego oraz wybrane cechy najlepiej plonujących odmian

Nazwa odmiany Plon ziarna w 2023 r.
(% wzorca)
Specyficzne cechy odmiany
(cechy i odporności — dane liczbowe wg. skali 9-stopniowej*)
Przeciętny poziom agrotechniki Wysoki poziom agrotechniki
Julia 104 103 wg COBORU: zimotrwałość – 4,5. Wg zgłaszającego: wyleganie – 7; zawartość białka – 6; odporność na mączniaka, rynchosporiozę, plamistość siatkową – 8. Jedna z najwcześniejszych odmian w Krajowym Rejestrze
Teuto 103 102 wg COBORU: zimotrwałość – 4,5. Wg zgłaszającego: wyleganie – 6,8; zawartość białka – 5; odporność na większość chorób grzybowych – 7,4–7,9
SU Midnight 102 99 wg COBORU: zimotrwałość – 5. Wg zgłaszającego: wyleganie – 7; zawartość białka – 4; odporność na mączniaka, rynchosporiozę, plamistość siatkową – 7
RGT Mela 102 101 wg COBORU: zimotrwałość – 5. Wg zgłaszającego: wyleganie – wysoka, zawartość białka – wysoka, odporność na większość chorób grzybowych – 7, mączniak i plamistość siatkowa – 8, rynchosporioza – 9
Lady 100 95 wg COBORU: zimotrwałość – 4,5. Wg zgłaszającego: wyleganie – 6,7; zawartość białka – 6; odporność na większość chorób grzybowych – 7,3–7,6, rynchosporioza – 8,5
KWS Morris 100 99 wg COBORU: zimotrwałość – 4,5; wyleganie – 5; zawartość białka – 5; odporność na większość chorób – 5
SU Majella 100 98 wg COBORU: zimotrwałość – 4,5
SU Hetti 100 99 wg COBORU: zimotrwałość – 5. Wg zgłaszającego: wyleganie – 7; zawartość białka – 5; odporność na mączniaka, rynchosporiozę – 8, plamistość siatkową – 8
Winnie 100 98 wg COBORU: zimotrwałość – 5. Wg zgłaszającego: wyleganie – 7,4; zawartość białka – 5; odporność na większość chorób grzybowych – 7,2–8,1
Esprit 99 101 wg COBORU: zimotrwałość – 4,5; wyleganie – 5; zawartość białka – 5; odporność na choroby – 5

Najlepiej plonujące odmiany jęczmienia ozimego — TOP 10 dwurzędowych

Poniżej zaprezentowane odmiany w badaniach porównywano z wzorcem, którego plon

  • przy przeciętnym poziomie agrotechniki wyniósł 90,9 dt z ha.

Natomiast

  • w warunkach wysokiego poziomu agrotechniki wzorzec plonował na poziomie 104,2 dt z ha.

Tabela 2. Odmiany jęczmienia ozimego dwurzędowe — pastewne i browarne oraz wybrane cechy najlepiej plonujących odmian

Nazwa odmiany Plon ziarna w 2023 r.
(% wzorca)
Specyficzne cechy odmiany
(cechy i odporności — dane liczbowe wg. skali 9-stopniowej*)
Przeciętny poziom agrotechniki Wysoki poziom agrotechniki
pastewne
Lautetia 102 100 wg COBORU: zimotrwałość – 4,5, wyleganie – 5; zawartość białka – 6; odporność na większość chorób grzybowych – 5, ciemnobrunatna plamistość – 4
SU Laubella 100 97 wg COBORU: zimotrwałość – 5; Wg zgłaszającego: wyleganie – 7; zawartość białka – 7; odporność na większość chorób grzybowych – 8
Aleksandra 100 98 wg COBORU: zimotrwałość – 4,5, wyleganie – 3; zawartość białka – 5; odporność na większość chorób grzybowych – 6, rynchosporioza – 5
Bordeaux 100 99 wg COBORU: zimotrwałość – 4,5, wyleganie – 6; zawartość białka – 5; odporność na choroby grzybowe – 5, mączniak prawdziwy kłos – 4, plamistość siatkowa – 4
Finezja 100 98 wg COBORU: zimotrwałość – 5; Wg zgłaszającego: wyleganie – 5, odporność na większość chorób grzybowych – 5, plamistość siatkowa – 4, rdza – 6, zawartość białka – 5
LG Casting 98 94 wg COBORU: zimotrwałość – 4; Wg zgłaszającego: odporność na większość chorób grzybowych – 7,2-7,7, rynchosporioza – 8,2, zawartość białka przy przeciętnym poziomie agrotechniki – 11,4% s.m.
SU Lautine 98 95 wg COBORU: zimotrwałość – 5, wyleganie – 5; zawartość białka – 5; odporność na większość chorób grzybowych – 5, mączniak prawdziwy kłos – 6
Padura 97 96 wg COBORU: zimotrwałość – 4,5; Wg zgłaszającego: wyleganie – 8, odporność na mączniak – 5,5, rynchosporioza i plamistość siatkowa – 7, rdza – 7,5, zawartość białka — 12% s.m.
browarne
Suez 93 93 wg COBORU: zimotrwałość – 4, wyleganie – 6; zawartość białka – 7; syntetyczna ocena wartości browarnej – 4,15, odporność na plamistość siatkowa, rdza – 4, mączniak, rynchosporioza, ciemnobrunatna plamistość – 5
Sonja 88 86 wg COBORU: zimotrwałość – 4,5; Wg zgłaszającego: wyleganie – 6; odporność na większość chorób grzybowych – 5, plamistość siatkowa – 4, zawartość białka — 12,7% s.m.

* wyjątek stanowią jedynie dane odnośnie do zawartości białka w ziarnie uzyskane ze stron internetowych firm zgłaszających odmianę do rejestracji w Polsce

Jęczmień ozimy — dlaczego warto uprawiać? Top 6 odpowiedzi z praktyki

Na powyższe pytanie odpowiada naszemu portalowi rolnik z Dolnego Śląska.

  • Wczesne rozpoczęcie wegetacji, a przez to lepsze wykorzystanie wody z gleby po zimie.
  • Wczesne plonowanie, czyli lepiej rozłożone żniwa w czasie.
  • Piękny plon, co za tym idzie często wynik ekonomiczny lepszy niż w pszenicy.
  • Szybciej dostępna dobra pasza dla zwierząt.
  • Dobre stanowisko pod rzepak.
  • Bo lubię jęczmień!

Źródło: COBORU, GUS

Idź do oryginalnego materiału