Zdjęcie: Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami / Fot. ŚODR
Jest czas na grzybobranie, a więc warto wybrać się do lasu po smaczne dodatki do dań. Grzyby można wykorzystać, gotując smaczne pierogi. Dodatek kaszy gryczanej wzbogaci smak.
Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki oliwy, 1 jajko, 1 szklanka ciepłej wody, sól.
Farsz: 20 dag kaszy gryczanej, 20 dag grzybów, 20 dag kapusty kwaszonej, 1 cebula, sól, pieprz.
Okrasa: 1 cebula, 10-15 dag słoniny.
Sposób przygotowania: Mąkę połączyć z jajkiem, oliwą, odrobiną soli i ciepłą wodą, następnie zagnieść ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i zostawić na pół godziny. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, odsączyć. Kapustę kwaszoną ugotować do miękkości, odcedzić i zostawić do wystygnięcia. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać pokrojone grzyby i dusić przez kilka minut. Wystudzone grzyby z cebulą zmielić w maszynce do mięsa, wymieszać z kaszą, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodać koperek. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz i kleić pierogi. Po ugotowaniu rozłożyć na talerzu i polać skwarkami z zeszkloną cebulą.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich w Jacentowie.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.


