Pilne ostrzeżenie GIS: Groźna bakteria w boczku w kostce

2 dni temu

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w partii bekonu wędzonego w kostce. Należy unikać spożywania produktów z tej konkretnej partii, o której mowa w komunikacie.

Pilne ostrzeżenie GIS: Groźna bakteria w boczku w kostce

W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii bekonu wędzonego w kostce.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes, szczególnie bez adekwatnej obróbki termicznej, może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: Bekon w kostce, wędzony, wieprzowy, 150 g (2 x 75 g) – boczek wieprzowy wędzony

Numer partii: 2192039244

Termin przydatności do spożycia: 12.10.2024

Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K1 w Kutnie, ul. Intermodalna 8, 99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 10024002

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

W zakładzie producenta została uruchomiona procedura wycofania z rynku zakwestionowanego produktu.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające u producenta, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania u odbiorców.

Rolnicy kontra mieszkańcy miast: Spór o wiejskie zapachy i hałasy

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/listerioza pod hasłem „LISTERIOZA”.

Źródło: GIS

Idź do oryginalnego materiału