PIORiN prowadzi kontrole warzyw i owoców

1 dzień temu

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa prowadzi urzędowe kontrole warzyw i owoców na pozostałości środków ochrony roślin. Zaś pobrane próbki badają laboratoria wyznaczone przez GIORiN.

Warzywa i owoce to stały i istotny element codziennej diety. Jak wiadomo, w ich uprawie stosuje się chemiczne środki ochrony roślin, celem minimalizowania strat w plonach oraz uzyskania produktu wysokiej jakości, wolnego od chorób i szkodników. Jednakże w przypadku niewłaściwego zastosowania pestycydów może dojść do gromadzenia się pozostałości w świeżych lub przetworzonych warzywach i owocach. Dlatego PIORiN prowadzi urzędowe kontrole owoców i warzyw pod kątem pozostałości pestycydów.

Które laboratoria prowadzą kontrole warzyw i owoców?

PIORiN prowadzi badania laboratoryjne pozostałości pestycydów w owocach i warzywach w ramach urzędowej kontroli stosowania środków ochrony roślin. Zaś badania te realizują laboratoria wyznaczone przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Mianowicie, są to:

  • Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach;
  • Instytut Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu;
  • Centralne Laboratorium GIORiN w Toruniu.

Uzyskiwane przez laboratorium wyniki badań służą bieżącej ocenie jakości płodów rolnych oraz identyfikowaniu zagrożeń.

Badaniami pozostałości środków ochrony roślin w warzywach i owocach zajmują się laboratoria wyznaczone przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

fot. PIORiN

Kto pobiera próbki do badań na pozostałości?

Kontrola pozostałości środków ochrony roślin polega na pobraniu próbek do badań laboratoryjnych i poddaniu ich analizie. Konkretnie mówiąc, prowadzi się szczegółowe badania w zakresie identyfikacji substancji czynnych obecnych w próbkach oraz poziomów ich pozostałości.

Próbki do badań, pochodzące z produkcji pierwotnej, pobierane są na obszarze całego kraju przez urzędowych inspektorów Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Zaś inspektorzy pobierają próbki warzyw i owoców do kontroli:

  • z miejsc produkcji (sady, pola uprawne, szklarnie, tunele foliowe);
  • z przechowalni i innych miejsc składowania warzyw i owoców.

Na czym polegają badania pozostałości środków ochrony roślin?

W aspekcie zapewnienia bezpieczeństwa żywności ważne jest jak najszybsze uzyskiwanie wyników analiz laboratoryjnych, niezbędnych do realizacji kontroli urzędowych prowadzonych przez PIORiN.

W badaniach laboratoryjnych wykorzystuje się akredytowane metody i nowoczesny sprzęt. Na zdjęciu nowoczesny chromatograf do precyzyjnego badania pozostałości środków ochrony roślin.

fot. PIORiN

Stąd w badaniach laboratoryjnych wykorzystuje się nowoczesne, wielopozostałościowe metody oparte głównie na chromatografii cieczowej i gazowej (LC-MS/MS, GC-MS/MS, GC-NPD/ECD) oraz spektrofotometrii UV. Ponadto posiadają one akredytację zgodną z normą PN EN ISO/IEC 17025.

Ile próbek warzyw i owoców poddano kontroli w 2024 r.?

W 2024 r. badaniami kontrolnymi w Laboratorium Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin Centralnego Laboratorium w Toruniu objęto łącznie 24 gatunki roślin uprawnych. Ściśle mówiąc, ogółem przebadano 650 próbek (z łącznej puli 3820 próbek), w tym:

  • 583 próbki warzyw;
  • 67 próbek owoców.

Wykres 1. Liczba próbek przebadanych w Laboratorium Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin w okresie 2024.

fot. PIORiN

Wolnych od pozostałości środków ochrony roślin było 421 próbek, tj. 64,8% analizowanych próbek. Z kolei pozostałości stwierdzono w 229 próbkach (35,2%). Przy czym 208 próbek (32,0%) zawierało pozostałości mniejsze lub równe najwyższym dopuszczalnym poziomom (NDP). A także pozostałości powyżej NDP, ale po uwzględnieniu 50% niepewności, nie kwalifikujące się jako przekroczenia NDP.

Ile próbek warzyw i owoców nie spełniało wymagań?

Z przebadanych 650 próbek 21 (3,2%) zawierało pozostałości przekraczające najwyższy dopuszczalny poziom. Z kolei w 114 próbkach (17,5%) wykryto substancje czynne środków ochrony roślin niedopuszczonych do stosowania w danej uprawie. Zaś w 12 próbkach (1,8%) stwierdzono jednocześnie związki niedopuszczone do stosowania, występujące w ilościach przekraczających NDP.

Wykres 2. Wyniki kontroli warzyw i owoców pod kątem pozostałości środków ochrony roślin w okresie 2024.

fot. PIORiN

W wyniku przeprowadzonych kontroli warzyw i owoców wykryto 46 spośród 358 oznaczanych substancji czynnych. Ponadto wystosowano 6 powiadomień w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).

Źródło: www.gov.pl

Idź do oryginalnego materiału