
Kontrole u producentów jabłek, którzy wysyłają owoce do państw trzecich, to stała praktyka, jaką realizuje PIORiN. Wynikają one z konieczności spełnienia szczegółowych wymagań fitosanitarnych obowiązujących w kraju przeznaczenia.
Kontrole producentów jabłek są konieczne, by utrzymać wymagania fitosanitarne, które obowiązują w krajach przeznaczenia. Dlatego inspektorzy PIORiN w okresie sezonu wegetacyjnego prowadzili lustracje zarejestrowanych miejsc produkcji, które obejmują sady oraz pakowalnie owoców. Teraz realizowane są kontrole zebranych plonów.
Kontrole producentów — obowiązują w przypadku eksportu jabłek do których krajów?
Nadzór nad produkcją oraz wysyłką owoców przeznaczonych na eksport poza tereny Unii Europejskiej sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Ponadto w przypadku eksportu do niektórych państw producenci muszą się zarejestrować w Rejestrze Eksporterów (EKT). Dotyczy to wysyłek do takich państw jak: Chiny, Indonezja, Izrael, Kolumbia, Tajlandia, Tajwan i Wietnam.

Kontrole producentów jabłek prowadzone przez PIORiN mają na celu sprawdzenie przestrzegania wymagań stawianych przez finalnych odbiorców. Obejmują one zarówno nadzór nad procesem produkcji w sadzie, jak i oceną jakości oraz stanu fitosanitarnego owoców przed wysyłką danej partii towaru
fot. Katarzyna Kupczak
Jakie działania obejmują kontrole producentów jabłek?
Poza monitoringiem i lustracją miejsc produkcji PIORiN prowadzi kontrole zebranych plonów pod kątem występowania agrofagów określonych w przepisach fitosanitarnych kraju docelowego. Na przykład jabłka eksportowane do Tajwanu muszą być wolne od takich szkodników i patogenów jak:
- Cydia pomonella (owocówka jabłkóweczka),
- Frankliniella occidentalis (wciornastek zachodni),
- Erwinia amylovora (zaraza ogniowa),
- Anarsia lineatella (skośnik brzoskwiniaczek).
Ponadto w ramach czynności kontrolnych urzędnicy Inspektoratu weryfikują prawidłowość prowadzonej przez producentów dokumentacji. Umożliwia ona pełną identyfikowalność poszczególnych partii towaru, począwszy od produkcji w sadzie aż do momentu ich wysyłki.
Ilu producentów obejmuje rejestr eksporterów (EKT) w Polsce?
W Polsce nie istnieje jeden centralny, ogólnodostępny rejestr eksporterów jabłek (EKT). Rejestry są prowadzone przez różne instytucje państwowe, np. przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN) lub Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR). Każdy podmiot gospodarczy planujący eksport musi być zarejestrowany w odpowiedniej instytucji, aby móc legalnie wywozić towar za granicę. W przypadku województwa kujawsko-pomorskiego, na którego terenie zarejestrowano 15 producentów jabłek, rejestr taki prowadzi WIORiN w Bydgoszczy. Jednakże kontrole producentów jabłek może przeprowadzać jedynie PIORiN i właśnie jego odziały.
Źródło: PIORiN
Czytaj także: Zbiory owoców 2025 w Polsce o ponad 10% w górę