Podwyżka akcyzy na piwo w Polsce od 2025 roku

5 dni temu

Od 1 stycznia 2025 roku stawka akcyzy na piwo w Polsce wzrośnie o 5%, osiągając poziom około 131 zł za hektolitr (12 stopni Plato). To kontynuacja polityki wzrostu obciążeń akcyzowych, zapoczątkowanej w ramach „Mapy Akcyzowej” przyjętej w 2021 roku. Skumulowany wzrost akcyzy od 2021 roku wynosi już ponad 27%.

Porównanie z krajami sąsiednimi
Polska już teraz ma jedną z najwyższych stawek akcyzy na piwo w regionie, wynoszącą 28,5 EUR za 1 hl, co znacznie przewyższa poziomy w Niemczech (9,44 EUR), Czechach (14,42 EUR) i na Słowacji (17,22 EUR). Po kolejnej podwyżce różnica ta jeszcze się powiększy, co osłabia konkurencyjność polskiego rynku piwa.

Fot.: Materiały Prasowe ZPPP-Browary Polskie

Wpływ na rynek piwa w Polsce
Według danych Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie, polski rynek piwa skurczył się od 2018 roku o ponad 6 milionów hektolitrów. Przyczyną są zarówno podwyżki akcyzy, jak i rosnące koszty produkcji, które przekładają się na wzrost cen piwa. Od 2020 roku średnia cena piwa w Polsce wzrosła o ponad 35%, a w 2023 roku przekroczyła ceny w Niemczech, Czechach i na Słowacji. Obniża to ekonomiczną dostępność piwa, która według danych Krajowego Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom spadła w Polsce w 2023 roku o 2%.

Dochody budżetowe a spadająca sprzedaż
W 2023 roku, mimo wzrostu akcyzy o 5%, wpływy budżetowe z tego tytułu zwiększyły się jedynie o 1%, osiągając poziom 3,6 mld zł (846 mln EUR). Malejący wolumen sprzedaży ogranicza potencjalne zyski budżetowe. Mimo tego Polska znajduje się w czołówce państw UE pod względem ściągalności akcyzy od piwa, ustępując jedynie Francji. Wpływy z polskiej akcyzy na piwo są większe niż te z Niemiec i Czech łącznie.

Historia wzrostu akcyzy na piwo
Od 2000 roku akcyza na piwo w Polsce wzrosła o 86%, podczas gdy w tym samym okresie akcyza na wyroby spirytusowe wzrosła jedynie o 26%. Bartłomiej Morzycki, dyrektor generalny Związku Browary Polskie, ostrzega, iż dalsze podwyżki mogą jeszcze bardziej osłabić kondycję sektora piwowarskiego, wpływając negatywnie na produkcję, rolnictwo oraz cały łańcuch wartości związany z branżą.

Idź do oryginalnego materiału