W ubiegłym roku eksport produktów rolno-spożywczych wyniósł 53,5 mld euro i był o 2,7 proc. większy niż rok wcześniej, podczas gdy import wzrósł o 6,7 proc. – wynika ze wstępnych danych GUS. Na wyhamowanie tempa wzrostu eksportu wpłynęło umocnienie się złotego wobec euro, co sprawiło, iż polskie produkty sprzedawane za granicą podrożały. Polscy eksporterzy żywności tracą stopniowo przewagi kosztowo-cenowe, które napędzały sprzedaż zagraniczną przez ostatnie dwie dekady, więc szukają innych.
Polscy eksporterzy żywności tracą stopniowo przewagi kosztowo-cenowe
cenyrolnicze.pl 2 tygodni temu
- Strona główna
- Rolnictwo
- Polscy eksporterzy żywności tracą stopniowo przewagi kosztowo-cenowe
Powiązane
Brukseli najłatwiej przychodzi zdrada interesów rolnika
1 godzina temu
Amerykanie poprosili Duńczyków o jajka. Oto co usłyszeli
3 godzin temu
Organizator Agro Show szkoli pracowników ARiMR z maszyn
7 godzin temu