
Początek lata to bogactwo warzyw sezonowych. Jak smakują polskie warzywa latem? Dla których w czerwcu warto zrobić miejsce na talerzu?
Kampania Moc Polskich Warzyw promuje spożycie polskich warzyw sezonowych latem. Można z nich przyrządzić proste, pyszne i zdrowe potrawy. Warto spożywać je w pełni sezonu, kiedy są najświeższe.
Polskie warzywa latem: Botwinka – zupa, która przywraca energię
Botwina to nie tylko młode buraczki – to jeden z najbardziej wyczekiwanych smaków wczesnego lata. Gdy trafia do kuchni, od razu przywołuje wspomnienie babcinego garnka pachnącego koperkiem i świeżą natką pietruszki. Dobrze przygotowana botwinka ma w sobie delikatną słodycz, lekkość, a do tego mnóstwo witamin i minerałów. Można ją podać klasycznie – z dodatkiem śmietany i jajka – albo w lżejszej wersji, np. z jogurtem i koperkiem. To zupa, która nie tylko syci, ale i orzeźwia.

Jednymi z letnich warzyw są ogórki. Można przyrządzić z nich proste, klasyczne potrawy lub zrobić ogórki małosolne.
fot. Anna Maciejuk
Chłodnik z ogórków – letnia lekkość w misce
Nic nie chłodzi lepiej niż miska chłodnika w upalny dzień. Chłodnik z ogórków to proste, szybkie i niezwykle przyjemne danie, które świetnie sprawdza się zarówno jako przekąska, jak i lekki obiad. Jego tajemnicą są świeże, starte ogórki, naturalny jogurt lub kefir, odrobina czosnku i garść posiekanego koperku. Całość najlepiej schłodzić przez kilkanaście minut w lodówce i podać z jajkiem lub młodymi ziemniakami. To smak lata w najczystszej postaci – lekki, orzeźwiający i naturalnie pyszny.
Polskie warzywa: Fasolka szparagowa doskonała na lato
Sezon na fasolkę szparagową trwa krótko, ale intensywnie. Warto to wykorzystać, bo nie ma prostszej i bardziej wdzięcznej formy letniego dania. Gotowana na parze, podana z masłem i podsmażoną bułką tartą – to absolutny klasyk, który zawsze smakuje tak samo dobrze. Można ją również serwować jako dodatek do obiadu lub samodzielnie – z kromką chleba i szczyptą soli. Fasolka szparagowa to także cenne źródło błonnika i witaminy C.

Przez całe lato dostępna jest polska kapusta. Warto spożywać to zdrowe warzywo, na surowo w postaci surówek lub po obróbce termicznej, np. po duszeniu.
fot. Anna Maciejuk
Młoda kapusta – smak, który zostaje na długo
Choć zwykle kojarzona z wiosną, młoda kapusta w czerwcu wciąż jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Jej delikatny smak i kruchość sprawiają, iż idealnie nadaje się do duszenia z dodatkiem cebuli, koperku i odrobiny masła. Tak przygotowana potrafi stać się gwiazdą obiadu – czy to podana z ziemniakami i jajkiem sadzonym, czy jako dodatek do grilla. Młoda kapusta ma w sobie coś więcej niż tylko smak – ma w sobie atmosferę ciepłych dni i rodzinnych spotkań.
Polskie warzywa to smak lata, który warto zapamiętać
Letni sezon warzywny właśnie się zaczyna. Botwinka, chłodnik z ogórków, fasolka szparagowa czy młoda kapusta to nie tylko klasyka polskiej kuchni, ale też przypomnienie o tym, jak kilka potrzeba, by stworzyć coś pysznego i zdrowego.
Dania z botwiny, ogórków, fasolki szparagowej czy młodej kapusty to więcej niż sezonowa kuchnia. To wspomnienie letnich dni, smaków dzieciństwa i prostoty, do której z przyjemnością się wraca. Warto sięgać po te warzywa właśnie teraz – kiedy są najświeższe, najsmaczniejsze i pełne wartości odżywczych. To także świetny sposób, by zadbać o zdrowie w naturalny sposób i wspierać polskich producentów.
Kampania „Moc Polskich Warzyw” promuje polskie warzywa
Polskie warzywa są promowane wśród konsumentów w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw”. Projekt ten koordynuje Zrzeszenie Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Ponadto w kampanii biorą udział:
- Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw;
- Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami;
- Stowarzyszenie Malinowy Król;
- Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych;
- Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.
Kampania „Moc Polskich Warzyw” jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Źródło: www.mocpolskichwarzyw.pl