Powierzchnia upraw szklarniowych dynamicznie rośnie

3 miesięcy temu

Powierzchnia upraw szklarniowych na całym świecie wzrosła 43 razy na przestrzeni ostatnich 40 lat. I nie jest to ostatnie zdanie wypowiedziane w tym temacie. Bowiem kolejne firmy planują rozbudowę produkcji pod szkłem.

Powierzchnia upraw szklarniowych w tej chwili zajmuje ponad 13 tys. km2. Natomiast 40 lat temu było to zaledwie 300 km2. w tej chwili największą powierzchnią pod szkłem szczycą się Chiny, gdzie znajduje się 60% światowych szklarni. Jednakże i inne regiony inwestują w taką uprawę. Aktualnie powstaje największa szklarnia na świecie zlokalizowana na terenie Kazachstanu. Zakończenie pierwszego etapu budowy zaplanowano na 2025 rok. Tymczasem Towarzystwo Ekonomiczne „Yigit” również inwestuje w budowę kolejnych kompleksów szklarniowych.

W których krajach jest największa powierzchnia upraw szklarniowych?

Globalna powierzchnia upraw szklarniowych aktualnie liczy ponad 13 tys. km2. Zaś kraje o największym udziale areału upraw szklarniowych, to:

  • Chiny — 60%;
  • Hiszpania — 5,6%;
  • Włochy — 4,1%;
  • Meksyk — 3,3%;
  • Turcja — 2,4%;
  • Maroko — 2,3%;
  • Republika Korei — 1,8%;
  • Japonia — 1,7%;
  • Holandia — 1,4%;
  • Francja — 1,3%.

Powierzchnia upraw szklarniowych w Chinach

Powierzchnia upraw szklarniowych na świecie największy wzrost osiągnęła w Chinach. Tam znajduje się 60% szklarni. Skoncentrowane są one na Nizinie Północnochińskiej. Ich największe skupisko zajmuje powierzchnię ponad 820 km² i zlokalizowane jest w prowincji Shandong w północno-wschodnich Chinach. W chińskich szklarniach uprawia się głównie pomidory, ogórki i oberżynę, a coraz częściej także owoce, takie jak truskawki, winogrona, kiwi czy smoczy owoc.

Wraz ze wzrostem powierzchni upraw szklarniowych w Chinach wzrosła całkowita produkcja pomidorów i ogórków. Mianowicie, w latach 1990–2020 zwiększyła się ona sześciokrotnie, jednak eksport pozostał na podobnym poziomie.

Wzrasta powierzchnia upraw szklarniowych w Afryce

Nowy, gigantyczny projekt szklarniowy realizuje aktualnie grupa Souakri z Algierii. Ma on na celu przekształcenie pustyni w dobrze prosperujący obszar rolniczy, zdolny wyżywić miejscową ludność i pozwalający na masowy eksport pomidorów i papryki. Aktualnie trwa budowa ogromnego kompleksu szklarniowego o powierzchni 1000 ha w algierskiej części Sahary. W budowie stosuje się nowoczesne, holenderskie technologie, a oprócz obiektów uprawowych powstaje także cała infrastruktura umożliwiająca logistykę produktów oraz ich transport do portów i lotnisk. W pierwszym etapie budowy kompleksu, produkcja ma wynosić 6 tys. ton pomidorów koktajlowych rocznie. Zaś pierwsze zbiory pomidorów z algierskiego kompleksu szklarniowego przewidziano jeszcze w tym roku. Mianowicie, mają się rozpocząć w październiku 2024 r.

Nowy kompleks szklarniowy w Kazachstanie

„Eco-Culture” to holding rolno-przemysłowy inwestujący w budowę jednej z największych szklarni na świecie. Powstanie ona w regionie Turkiestanu w Kazachstanie. Realizację projektu rozłożono na kilka etapów. Aktualnie powstaje pierwsza szklarnia o powierzchni 50 ha. W niej planowana roczna produkcja pomidorów ma wynieść ok. 30 tys. ton. Zakończenie tego etapu budowy wytycza się na 2025 rok. Tymczasem premier Kazachstanu negocjuje z władzami „Eco-Culture” powiększenie powierzchni szklarniowej do 500 ha i zwiększenie wolumenu produkcji do 240 tys. ton. jeżeli się to uda, to powstanie największy na świecie kompleks szklarniowy. Uprawiane tam ogórki i pomidory mają zasilać krajowy rynek Kazachstanu. Wszelkie nadwyżki będą eksportowane istniejącymi kanałami logistycznymi i dystrybucyjnymi. Natomiast w nowopowstającym kompleksie pracować mają lokalni mieszkańcy.

Kolejne inwestycje szklarniowe

Swoją powierzchnię upraw szklarniowych systematycznie rozwija Towarzystwo Ekonomiczne „Yigit” z Turkmenistanu. Zapowiada ono zwiększenie areału upraw pomidorów z 74 do 230 hektarów. Swoją działalność na polu biznesu rolnego firma rozpoczęła od przejęcia 1 tys. ha ziemi i wybudowania w 2018 r. pierwszego kompleksu szklarniowego. Miał on powierzchnię 100 tys. m2 i zdolność produkcyjną na poziomie 3,6 tys. ton pomidorów rocznie. Następnie w 2019 r. wybudowano kolejne dwa kompleksy szklarniowe o łącznej powierzchni 240 tys. m2. Kolejne inwestycje w tym zakresie w 2022 r. powiększyły powierzchnię szklarni o następne 400 tys. m2. Zatem moce produkcyjne Yigit wzrosły do poziomu 25 tys. ton rocznie.

Źródło: east-fruit.com, freshplaza

Idź do oryginalnego materiału